Ga direct naar inhoud
Nieuws

Middelste bonte specht verovert Twente

24 augustus 2021 | Simone Damhof

Een spechtensoort in opmars in Nederland is de middelste bonte specht. Maar het is nog steeds de zeldzaamste in vergelijking tot de grote en kleine bonte specht. Hij is vooral in Oost- en Zuid-Nederland te zien. En de gemeente Losser spant de kroon, in vergelijking met andere gebieden is deze gemeente een topper.

mibo

De Middelste Bonte Specht in de gemeente Losser

Vanaf 2004 brengen vrijwilligers de broedparen van de middelste bonte specht in kaart. In Twente telden ze  dit jaar meer dan 400 broedende paartjes, waarvan 163 in de gemeente Losser. Dat is echt uniek, want eerder was deze specht bijna niet te vinden in Oost-Nederland. 

De meeste spechten troffen ze aan in de oude loofbossen van Egheria, Tankenberg, Paaschberg, Hakenberg, De Riest en het Losserse deel van Singraven. Opmerkelijk is dat bijvoorbeeld in Oldenzaal en Enschede de spechten zich al tegen de rand van de bebouwde kom bevinden en soms zelfs in parken binnen de bebouwde kom. 

Bijzonder nauwkeurig werk

Het lukt tot nu toe nog steeds om jaarlijks de Twentse bossen te ‘verdelen’ onder een groot aantal waarnemers om op zoek te gaan naar de middelste bonte specht, afgekort mibo’s.  Het is fijn dat we op zoveel waarnemers kunnen rekenen. Ook in dit geval spot je de vogels 'met je oren' want de veelal dichte loofbossen maken het zoeken niet gemakkelijk. De korte roffel is daarom vaak een goed herkenningsteken. Een secuur werkje. Vooral alleen levende, solitaire paren kunnen soms zeer moeilijk te traceren zijn.

Rode pet en zalmroze broek

De middelste bonte specht heeft een rode pet en een zalmroze 'broek'.  Aan de kleur 'broek' zie je of je te maken hebt met een mibo want daarin verschilt de specht van de andere spechten. De mibo is ook iets kleiner dan de grote bonte specht. 

Simone Damhof
Simone Damhof