Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waarnemingen in Twente, koevinkjes en dassenburchten

12 december 2018 | Simone Damhof

Welke planten en dieren voelen zich thuis in onze gebieden? Waar kunnen we het voor hun aantrekkelijk maken? Of juist niet? Vrijwilligers en professionals doorkruizen onze gebieden om te inventariseren. In de winterperiode verwerken we de verzamelde gegevens en dat levert soms verrassingen op.

Foto: SvdMolen

Duizenden waarnemingen in Twente

De inventarisatie van vlinders & sprinkhanen in Everloo, Roderveld, Hakenberg, Egheria en Molterheurne leverde een heleboel informatie op. Het beheer in onze gebieden kunnen we soms wat bijsturen ten gunste van verschillende diersoorten.  

In datzelfde gebied bekeken we dit jaar ook de broedvogels (53 soorten), libellen (31 soorten) en planten (117 soorten). Dit deelgebied en deze soortgroepen staan dit jaar extra in de belangstelling. We zijn verplicht om ze te inventariseren, anders krijgen we geen Europese subisidie. Volgend jaar nemen we in dat kader een ander deel van onze beheereenheid onder de loep.

Snoeijnksbeek en Witte Veen

De boswachter en onze onmisbare vrijwilligers telden dit jaar ook de vogels en vlinders in het Witte Veen en rondom Snoeijinksbeek. In dat laatste gebied vonden we 45 verschillende soorten vogels en 18 soorten vlinders. Op de heide van het Witte Veen bleken 17 vlindersoorten zich thuis te voelen.

We spotten het veel voorkomende vlindertje 'koevinkje' maar zochten vergeefs naar het bijzondere gentiaanblauwtje. We hadden de stille hoop dat we deze soort een keer zouden spotten op een heideveld, maar helaas. Wij hopen wel dat deze beide tellingen ook een mooie reeks gaan opleveren in de komende jaren.

Trots

Alle andere uren die we met zijn allen in het veld hebben doorgebracht leverden ook enorm veel waarnemingen opgeleverd. Van bijen tot paddenstoelen & burchtentellingen tot wildcamera’s. De winterperiode is voor ons de tijd om alle gegevens te verwerken. Zeker is wel dat we met elkaar enkele duizenden waarnemingen deden. Een resultaat om trots op te zijn!

Simone Damhof
Simone Damhof