Ga direct naar inhoud
Nieuws

NK heggenvlechten op landgoed Haarzuilens

07 januari 2019 | Floor Woortman

Kom zondag 13 januari naar het NK heggenvlechten op landgoed Haarzuilens en ontdek de kunst van dit eeuwenoude ambacht.

heggenvlechten

Op zondag 13 januari organiseert Stichting Heg & Landschap samen met Natuurmonumenten het 6e 'NK heggenvlechten' op landgoed Haarzuilens. Kom langs en verwonder je over de kunst van dit eeuwenoude ambacht. Ga mee met een rondleiding, geniet van lekkere hapjes of doe mee aan de kinderactiviteiten

Wat is heggenvlechten?

Heggen en houtwallen horen al vele eeuwen bij ons landschap. Ze waren voor de boeren van allerlei nut. Ze bakenden er hun velden mee af, zorgden er voor dat het wild of  ontsnapt vee niet in de akkers kon komen. Ze haalden er hout uit voor de kachel, de broodoven of voor de bouw van een nieuwe boerderij. Alles was vroeger immers van hout. Een heg moest dicht zijn zodat de gewassen op de akker veilig waren en het vee in de wei bleef.

Door de uitvinding van het prikkeldraad zijn de gevlochten heggen bijna verdwenen. Gelukkig staat het inmiddels weer in de belangstelling. Er worden zelfs speciale kampioenschappen 'heggen vlechten' georganiseerd. Nieuwsgierig? Kom op 13 januari langs bij het 6e NK heggen vlechten in Haarzuilens!

Over de wedstrijd

Tijdens de wedstrijd die 5 uur duurt, vlechten 15 teams elk 7 meter van een grote meidoornheg die grenst aan de Wethouder de Greeflaan in het dorp Haarzuilens. De deelnemers werken in teams van 2-3 personen. De teams komen uit alle delen van Nederland. Enkel handgereedschap is toegestaan. Er wordt op traditionele wijze gevlochten. Een deskundige jury beoordeelt de kwaliteit van het vlechtwerk. De beste heg ontvangt de felbegeerde bokaal.

Overige activiteiten 

Naast het bekijken van de wedstrijd zijn er nog tal van leuke activiteiten voor jong en oud in de boomgaard.

  • Werken en vlechten met wilgentenen
  • Pindaslingers rijgen
  • Popcorn poppen boven een vuurtje
  • Speurtocht door de boomgaard
  • (Nep)koe melken, boter maken
  • Demonstratie diverse oude ambachten
  • Kraampje(s) met streekproducten
  • Lekkere catering

Locatie en P-gelegenheid

De wedstrijd wordt gehouden in Boomgaard de boswachter op landgoed Haarzuilens, gelegen aan de Ockhuizerweg.Parkeren kan op de parkeerplaats van restaurant De Vier Balken, Brinkweg 3 in Haarzuilens. Vanaf de P-plaats naar de boomgaard is het ongeveer 600 meter lopen. De wandelroute zal met borden worden aangegeven.

heggenvlechten2
FloorWoortman
Floor Woortman