Ga direct naar inhoud
Nieuws

Parkeerbijdrage op landgoed Haarzuilens

15 januari 2021 | Floor Woortman

Landgoed Haarzuilens is een van de 50 meest bezochte natuurgebieden van Natuurmonumenten. Het beheer van het landgoed met haar natuur en recreatieve voorzieningen is kostbaar. Natuurmonumenten wil de kosten voor het beheer en onderhoud van het landgoed eerlijker verdelen en gaat daarom aan bezoekers een bijdrage vragen voor parkeren op de grote parkeerplaats aan de Thematerweg. Voor leden van Natuurmonumenten blijft parkeren gratis, want zij dragen immers via hun lidmaatschap al bij.

ledenscan

Parkeerbijdrage is bijdrage aan landgoed Haarzuilens

De natuur moet voor iedereen gratis toegankelijk zijn, vindt Natuurmonumenten. Daarom zorgt Natuurmonumenten ervoor dat de natuur beleefd kan worden door het aanleggen en onderhouden van o.a. wandel- en fietspaden, routes en bankjes. Deze basisvoorzieningen blijven gratis, voor iedereen. Om de kosten voor het beheer van landgoed Haarzuilens eerlijker te verdelen, gaat Natuurmonumenten aan niet-leden een bijdrage vragen voor het parkeren op de grote parkeerplaats aan de Thematerweg. Voor bezoekers die lid zijn van Natuurmonumenten blijft parkeren gratis. Met de invoering van de parkeerbijdrage voor niet-leden helpen alle bezoekers mee om de natuur te beschermen en voor iedereen toegankelijk te houden.

Minder overlast

Een bijkomend voordeel is dat naar alle waarschijnlijkheid overlast en rommel op de parkeerplaats zullen afnemen, omdat de slagboom na zonsondergang niet meer open gaat.

Planning

In de week van 11 januari zijn de werkzaamheden gestart om de parkeerplaats geschikt te maken voor de invoering van de parkeerbijdrage. Er wordt een slagboom en betaalzuil geplaatst. Iedereen kan dan nog gratis in- en uitrijden tot 1 maart februari. Vanaf 1 maart gaat de parkeerbijdrage in.

Bijdrage

De bijdrage is 1,75 euro per uur, met een maximum van 7 euro per dag.  Leden kunnen op vertoon van de ledenpas doorrijden. De eerste 30 minuten zijn voor alle bezoekers altijd gratis. De parkeerbijdrage geldt alleen voor de grote parkeerplaats aan de Thematerweg op landgoed Haarzuilens.

FloorWoortman
Floor Woortman