Ga direct naar inhoud
Nieuws

Utrechters bezorgd over hun landschap

12 maart 2019 | Natuurmonumenten

Samen met de twee andere Randstadprovincies zijn de zorgen over landschappelijke ontwikkelingen in de provincie Utrecht zeer groot: 84% van de Utrechters is bezorgd. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 3.924 inwoners van Utrecht is ingevuld.

Haarzuilens

Meer asfalt

Utrechters waarderen hun landschap rond het Nederlandse gemiddelde. Rondom de stad Utrecht is dat echter duidelijk lager. De inwoners in de Lopikerwaard en rond de Utrechtse Heuvelrug zijn het meest tevreden. Zorgen over toekomstige ontwikkelingen zijn er in de hele provincie. 

Gradus Lemmen, gebiedsmanager Utrecht Natuurmonumenten: “Ik herken de zorgen van de deelnemers. Er komen heel veel nieuwe woningen aan en er zijn plannen voor velden vol zonnepanelen. Ook komt er steeds meer asfalt bij en baart het kappen van bomen op meerdere plekken in Utrecht mensen zorgen.”

Minder bloemen

Inwoners vinden meer dan in andere provincies dat het aantal bloemen is afgenomen in het landschap.Uit de enquête blijkt dat mensen hun woonomgeving hoger waarderen als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien. Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels”.

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Noord-Brabant.

 

Natuurmonumenten