Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zonneveld Ockhuizen Haarzuilens: alleen kleinschalig en goed ingepast in landschap

20 januari 2022 | Manita Brunekreef

De coöperatie Windunie maakt met Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en een aantal grondeigenaren plannen voor het ontwikkelen van zonnevelden in het gebied Ockhuizen bij Haarzuilens. Ook Energiecoöperatie Haarse Zon sloot zich bij dit initiatief aan. Natuurmonumenten is voorstander voor het opwekken van duurzame energie met zorgvuldige inpassing het landschap. Wij benoemden al eerder dat een plan voor zonnepanelen ook een meerwaarde moet hebben voor het gebied. Zodat ook natuur, landschap en recreatiemogelijkheden erop vooruit gaan.   

Koeien in de wei bij Haarzuilens

Natuurmonumenten beheert een groot deel van landgoed Haarzuilens en werkt al jaren aan een aantrekkelijk groen en natuurrijk recreatiegebied. Als grondeigenaar grenzend aan het beoogd gebied voor de zonnepanelen is ons gevraagd om de aangrenzende percelen in te zetten voor een integraal landschapsplan. Niet voor het plaatsen van zonnepanelen op grond van Natuurmonumenten. 

Minder zonnepanelen

Natuurmonumenten is bereid mee te denken over de toekomst van dit gebied en ziet mogelijkheden voor een kleinschalig plan waar zonnepanelen zijn ingepast in het landschap. Voorwaarde is dat er voldoende ruimte over blijft voor natuur, landschap en recreatie. Hierbij rekening houdend met het dorpsgezicht, de cultuurhistorie en de omwonenden. De beoogde 45 hectare zonnevelden is voor Natuurmonumenten in dit landschap te grootschalig. Het zonneveld beslaat dan bijna het gehele gebied. Zo blijkt er geen ruimte over om tot een goede inrichting te komen waarbij het opwekken van duurzame energie in balans staat met de natuur- en recreatiewaarde van het gebied. Een goed plan, met respect voor natuur en landschap en aantrekkelijk voor recreanten, is alleen haalbaar met substantieel minder zonnepanelen.

Duidelijkheid lange termijn

Daarnaast wil Natuurmonumenten duidelijkheid over de gevolgen voor de inrichting van dit gebied op langere termijn. De zonnevelden zijn bedoeld als tijdelijke bestemming van circa 25 jaar. Ook na deze periode is duurzaam behoud van het landschap van belang. Wij vragen de gemeente en overige initiatiefnemers om de geplande 45 hectare zonnepanelen aan te passen, zodat we kunnen samenwerken aan een goed en integraal plan.

Ontdek landgoed Haarzuilens

Het groene landgoed Haarzuilens ligt vlak bij de stad Utrecht. Vanuit de drukte ben je in een oogwenk in de natuur. Geniet in het vroege voorjaar van de rammelende hazen in het oer-Hollandse weidelandschap. Of ontdek het jonge Parkbos De Haar vanaf de fiets en trap langs slootjes en rijen knotwilgen. Bekijk hier de verschillende routes. 

Boksende hazen
Manita
Manita Brunekreef