Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beleef de lente op Hackfort!

02 maart 2021 | Anouk Ballot

De temperatuur stijgt en de dagen lengen. Het is volop voorjaar! Met alle vrolijke, kleurige voorjaarsbloeiers is Landgoed Hackfort op z’n mooist. Dit jaar kunnen we helaas vanwege corona het voorplein bij kasteel Hackfort niet openzetten. Gelukkig zijn vele voorjaarsplanten, ook stinzenplanten genoemd, ook vanaf de paden en routes te bewonderen.

Bonte krokussen in volle bloei bij kasteel Hackfort

Bovendien hebben boswachters samen met vrijwilligers een speciale bloeikalender van de stinzenplanten op Hackfort gemaakt. Zo plan je eenvoudig je bezoek!

Wil je alvast in de stemming komen? Bekijk dan het bericht met filmpje dat omroep Gelderland/Buitengewoon maakte. Op deze website vind je bovendien vele speciale voorjaarsroutes en leuke weetjes over voorjaarsbloeiers.

Bloeikalender met wisselende bloementapijten

Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten, met hulp van vele vrijwilligers, zo’n half miljoen bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, hyacinten, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei. Via onderstaande bloeikalenders plan je eenvoudig je bezoek. Tip: kom regelmatig terug en ontdek zo de vele kleuren van het voorjaar op Hackfort!

Filmpje, routes en weetjes: ontdek Hackfort in bloei

Het voorplein kleurt paars-wit dankzij de vele bonte krokussen en sneeuwklokjes. Hoe komt het dat hier geen gele bloemen bloeien? Voor programma Buitengewoon licht boswachter Anouk Ballot een tipje van de sluier op. Overigens staan er op Hackfort wel gele bloemen. Zoals narcissen op de beekweide, te bewonderen in april.

Op onze Hackfort-Facebookpagina zie je mooie foto's en de actuele bloeiers, verteld en gedeeld door boswachters, vrijwilligers en bezoekers.

Grappig feitje over een van de eerste bloeiers: Je ziet een wit sneeuwklokje. Toch blijken de blaadjes helder te zijn als je ze fijn wrijft. Luchtbellen in het bloemblaadje reflecteren het zonlicht; wij zien dan een witte kleur, terwijl ze eigenlijk helemaal geen kleur hebben. De natuur blijft je verbazen! Meer weetjes via links hieronder.

 

Anouk Ballot
Anouk Ballot