Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beverdam op Hackfort zorgt voor water

11 oktober 2022 | Anouk Ballot

In de droge periode van afgelopen zomer bouwde een bever een dam in de Baakse Beek op landgoed Hackfort. Hierdoor bleef in dit gedeelte water staan van de verder behoorlijk drooggevallen beek. En zo konden in dit stuk ook vissen en andere dieren overleven.

De beverdam op landgoed Hackfort gezien vanaf de droge zijde

Het is midden oktober. De afgelopen weken heeft het na de lange periode van droogte weer geregend en kleuren de velden weer groen. De Achterhoekse Baakse Beek staat echter op grote delen nog steeds droog. Op een paar plekken staat wel water. Zo ook op een gedeelte op landgoed Hackfort. Op deze plek is dit dankzij het vernuftige systeem van een zeer goede wateringenieur: de bever.

Beverdam

Toen het peil in de beek begon te zakken heeft het dier razendsnel een dam gebouwd. Op deze manier kan de bever het hol onder water blijven bereiken. Zo voelt hij zich het veiligst. Het lukte het dier voldoende water in de beek te behouden. Vele vissen en andere dieren die afhankelijk zijn van het water hebben zo de droge zomer kunnen doorstaan.

Wat een goede watermanagementskills

Het waterschap kan niet voorkomen dat er soms beken droogvallen bij extreme droogte. “Dat natuur hier zelf een oplossing heeft gevonden is prachtig!”, aldus waterschap Rijn & IJssel.

Ook boswachter Michiel Schaap van Natuurmonumenten is enthousiast. “We zien op dit gedeelte van de Baakse Beek de ijsvogel nog vissen. Geweldig dat door de watermanagement-skills van de bever hier zoveel dieren de droge zomer hebben kunnen overleven”.

Dagblad De Stentor kwam ook even een kijkje nemen en maakte dit leuke filmpje met boswachter Guus bij de dam >>Klik hier voor film en artikel: "Beverdam oplossing voor extreme droogte op landgoed?".

Anouk Ballot
Anouk Ballot