Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bruisend feestjaar voor landgoed Hackfort

25 juni 2024 | Anouk Ballot

We vieren volop het feestjaar 700 jaar Hackfort. Tijdens de open dagen in juli pakken we uit met een gezellig buitenprogramma. Meer informatie over en aanmelden voor de open dagen via deze site; kunstroute en buitenprogramma zijn vrij toegankelijk.

Genieten van een bruisend feestjaar op Hackfort

Buitenspelen en boswachters ontmoeten

Tijdens de openstelling van het kasteel is er ook buiten op de Kasteelwei van alles te beleven. Smikkel van speciaal Hackfort ijs. Help de zandsculpturen kunstenaar mee zandkastelen bouwen. Durf je de leuke natuur uitdagingen aan en het blotevoetenpad te lopen? Er zijn ook enkele tractors aanwezig. Machines die ook boswachters nodig hebben voor hun werk. Boswachters kijken vaak met heel andere ogen naar een bos. Hoe zien ze of een boom gezond is? Krijgen bomen voldoende ruimte en licht? Is er wel voldoende dood hout in het bos? Welke machines zijn het meest geschikt voor het werk? Grijp je kans om je vragen te stellen aan de boswachters. Waarschijnlijk ontdek je dat hun werk heel divers en anders is dan gedacht. Uiteraard is de watermolen te bewonderen. Het rad kan draaien zolang de Baakse Beek voldoende water bevat. Altijd een imposant gezicht!

Open Dagen kasteel

Een kasteel heeft altijd iets magisch. Wie eens binnen wil kijken, kan op 6 & 7 juli en 2 & 3 november kasteel Hackfort bewonderen. Speciaal vanwege het feestjaar zetten de boswachters de deuren open. Een unieke kans! Geïnteresseerden boeken een eigen tijdslot om vervolgens heerlijk op eigen tempo door de vertrekken van het kasteel te dwalen. Uiteraard ontbreken de grappige, aandoenlijke anekdotes over het leven op een landgoed en van de karakteristieke laatste baron en freules niet.

Verrassende kunst met Achterhoeks tintje

Verrassende kunst met Achterhoeks tintje

Nog tot en met 29 september kan iedereen genieten van een speciale Kunstwandelroute rondom het kasteel. Zeven lokale kunstenaars brengen elk met hun kunstwerken op hun eigen, indringende wijze de gevolgen van het veranderende klimaat, dichtbij onze eigen leefomgeving in beeld. De werken verbeelden de uitdagingen die overwonnen moeten worden om het voortbestaan van het landgoed in de toekomst te verzekeren. De kunstwerken zijn bovendien vergezeld van gedichten, ‘vertaald’ in het Achterhoeks. De kunstroute is gratis toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Voor de Kunstroute volg je de gele routepijltjes, dit is de populaire en rolstoelvriendelijke Kasteelroute rondom het kasteel van zo'n 1,5 km lang.

Anouk Ballot
Anouk Ballot