Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buurtbewoners voorkomen megastal door boerenerf zelf te kopen

06 juli 2018 | A. Zandt

De Polweg 6 in Wichmond is vrijdag 6 juli verkocht aan buurtbewoners. De plannen om op die plek megastallen te bouwen zijn daarmee definitief van de baan. Buurtbewoners verzetten zich eerder al tegen de plannen voor een megastal en kwamen samen met Natuurmonumenten in actie. Na een onderhandelingstraject kopen de buurtbewoners nu de locatie, die een woonbestemming krijgt.

Landgoed Hackfort

‘’Het is uniek dat het initiatief van een actiegroep uitmondt in een overeenkomst die het landschap veilig stelt. Het is geweldig dat de buren dit voor elkaar hebben gekregen.”

Luc Berris, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten is trots. “Wij voelen ons hierdoor enorm gesteund bij onze inzet voor het behoud van een prachtige Graafschap.“ De discussie rondom de locatie begon in 2015, toen de plannen voor de megastal bekend werden. De bijbehorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het ligt in een cultuurlandschap met authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Natuurmonumenten vindt dat de beoogde megastal hier niet past en startte een petitie om ook burgers hierin een stem te geven. De petitie werd 7.000 keer ondertekend.

Streekconferentie leidt tot aankoop

Natuurmonumenten organiseerde vervolgens een streekconferentie om met de burgers in gesprek te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden voor het landschap. Het was al snel duidelijk dat de omwonenden de bouw van een megastal absoluut niet zagen zitten. Naar aanleiding van de petitie en de conferentie besloot de gemeenteraad van Bronckhorst om voorlopig niet mee te werken aan de bouw van het megastallencomplex. Natuurmonumenten werkte met de bewoners verder aan een toekomstplan voor de locatie.

Andere bestemming

Intensief overleg tussen omwonenden en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van de beoogde grond voor het stallencomplex, leidde eind 2017 tot een overeenkomst: omwonenden zouden de locatie opkopen. Vandaag is de koopakte getekend. De bestemming van Polweg 6 verandert nu van een agrarische naar een woonbestemming. Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten. De provincie koopt de overige percelen – landbouwgronden – , deze zullen de komende tijd worden ingebracht in een kavelruil.

Stop de megastal bij Kampina

Ook vlak bij natuurgebied De Kampina in Noord-Brabant dreigt een (nieuwe) megastal met 16.000 varkens te komen. Samen met omwonenden maken Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zich grote zorgen over de impact hiervan op de natuur, het landschap en de leefomgeving. Onder het motto "Laat de natuur niet stikken" roepen zij daarom iedereen op om de petitie te tekenen tegen de komst van deze megastal.

A.Zandt
A. Zandt

Persvoorlichter