Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dynamisch buitenprogramma en kasteel Hackfort open

29 augustus 2018 | Anouk Ballot

Op Open Monumentendag 8 september stelt Natuurmonumenten het voorplein en souterrain van het kasteel Hackfort open van 11:00 tot 16:00 uur. Tijdens speciale rondleidingen door het kasteel geven restaurateurs en andere experts uitleg over de verbouwing. Rondom de Keuken van Hackfort worden bezoekers getrakteerd op een dynamisch buitenprogramma, met oa wijn maken, houtbewerking, vilten, imkerij en speurtocht over het landgoed. De opengestelde gebouwen zijn deze zaterdag vrij toegankelijk; voor de rondleiding op het kasteel wordt entree geheven: € 5 voor leden en € 8,- voor niet leden. Aanmelden voor het kasteel bij activiteiten boven dit bericht.

Kasteel Hackfort verbouwen voor de toekomst

Kom proeven, ruiken, horen, zien en beleven op Hackfort!

Op zaterdag 8 september worden bezoekers op landgoed hackfort verrast met producten van hackfort en omgeving op de kleinschalige landmarkt. Rondom de Keuken van Hackfort is een heel buitenprogramma met speurtocht, imker, houtbewerking, info over oude appelrassen en het wecken van groente, vilten en open erf bij boerderij Bosmanshuis. Bij de wijngaard ontdek je wat er bij komt kijken om wijn te maken en de imker vertelt over de belangrijke functie van de bij. De molenaar heet bezoekers graag welkom in de watermolen en laat zien hoe vernuftig zo’n molen werkt. Ook de historische moestuin “Hof van hackfort” ontbreekt niet op deze dag. Vrijwilligers geven graag uitleg hoe de groente vroeger – en nog steeds – groeit en hoe met behulp van koude bakken al vroeg in het voorjaar te oogsten valt. Meer info over het buitenprogramma via www.keukenvanhackfort.nl.

Het buitenprogramma op Hackfort is redelijk toegankelijk voor minder validen; het kasteel pas na de verbouwing (gereed medio 2019).

Verbouwing van het kasteel

Een grondige verbouwing is altijd een aardige klus. Dit geldt al helemaal als het om een kasteel gaat. Natuurmonumenten restaureert en verbouwt kasteel Hackfort. Enkele doorhangende plafonds worden opgeknapt en het schilder- en houtwerk wordt onder handen genomen. Voorafgaand aan de verbouwing is veel onderzoek gedaan, naar historie, kleurgebruik en archeologie. Waar nodig worden oude kenmerken en elementen weer in ere hersteld. Ook wordt het kasteel toegankelijker gemaakt voor minder validen.

Welkom bij erfgoed in Nederland

Door heel Nederland gaan op Open Monumentendag tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten open, die de rest van het jaar gesloten zijn voor het publiek. Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt ongeveer 2600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.

Anouk Ballot
Anouk Ballot