Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hackfortse historie behouden voor de toekomst

26 juni 2018 | Anouk Ballot

Een grondige verbouwing is altijd een aardige klus. Dit geldt al helemaal als het om een kasteel gaat. Kasteel Hackfort, van het gelijknamige landgoed, is hard aan renovatie en verbouwing toe.

Kasteel Hackfort verbouwen voor de toekomst

Een grondige verbouwing is altijd een aardige klus. Dit geldt al helemaal als het om een kasteel gaat. Kasteel Hackfort, van het gelijknamige landgoed, is hard aan renovatie en verbouwing toe. Het sanitair en de keukens dateren uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Enkele plafonds beginnen op plekken door te hangen. Schilderwerk moet worden aangepakt en houtwerk worden hersteld. Medio 2019 opent het kasteel de deuren voor vakantiegasten en bijzondere bijeenkomsten. Eigenaar Natuurmonumenten meent hiermee een mooie, nieuwe invulling aan het kasteel te geven, waarbij het door een grotere groep bezoekers beleefd kan worden.

“Het historische karakter van het kasteel gaan we meer benadrukken. Het is bekend dat het kasteel de laatste 150 jaar sober is onderhouden. Onderzoek naar oa kleurstellingen op hout en schilderwerk tonen aan dat Hackfort andere tijden heeft gekend”, vertelt projectleider Anne Krins van Natuurmonumenten.

Vakantie vieren

De huidige woonappartementen worden verbouwd tot vakantieappartementen die vanaf medio 2019 verhuurd zullen worden door Buitenleven Vakanties. Hierbij wordt rekening gehouden met de eisen en wensen van deze tijd. Zeker voor de vakantieappartementen wordt een hoge standaard verwacht.

Historisch herstel

Tegelijkertijd schenken we veel aandacht aan historisch herstel en zullen zoveel mogelijk oude kenmerken weer in ere worden hersteld. Ook wordt het kasteel toegankelijker gemaakt voor minder validen. Voor deze klus werkt Natuurmonumenten samen met restauratie architect Harriën van Dijk van Verlaan & Bouwstra. Dijkhof Bouw uit Klarenbeek is als aannemer gekozen om deze klus te klaren. De verbouw start deze zomer en duurt tot medio 2019.

De grote ‘Van Westerholtzaal’ en het souterrain worden opgeknapt en blijven behouden voor ontvangsten, concerten en andere culturele activiteiten, zoals trouwerijen, wijnproeverijen en presentaties. De exploitatie hiervan ligt grotendeels bij de Keuken van Hackfort. Het souterrain gaat Natuurmonumenten tevens gebruiken om meer te vertellen over het landgoed en het kenmerkende omringende landschap.

Parkeren verbeterd

Tegelijk met de verbouw van het kasteel, zorgt Natuurmonumenten voor een oplossing voor het parkeren. Landgoed Hackfort is een geliefde wandelomgeving. Steeds vaker blijkt de huidige parkeerplaats te klein en moeten mensen de auto in de berm parkeren. Aannemer Gebra is gestart met de aanleg van de nieuwe parkeerplaats, schuin achter Baakseweg 2 gelegen. Met deze parkeerplaats hoopt Natuurmonumenten dat vervelende situaties van parkeren langs de Baakseweg tot het verleden behoren. Bovendien ligt de P dichterbij de horeca en is deze beter bereikbaar. Een grote wens van menig bezoeker. De nieuwe P is na de zomer klaar voor gebruik.

 

 

Anouk Ballot
Anouk Ballot