Ga direct naar inhoud
Nieuws

Houtzaag demonstratie met watermolen

02 april 2019 | Anouk Ballot

Op zaterdag 13 april geven de vrijwillige molenaars van Natuurmonumenten een bijzondere demonstratie. Op deze dag laten ze de watermolen op Hackfort weer draaien. Niet om graan te malen, maar om er hout mee te zagen. De watermolen is geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Molenaar bij watermolen van Hackfort

Korenmolen

De Watermolen van Hackfort is een watermolen op de Baakse Beek bij Vorden, gemeente Bronckhorst. Het is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht. De molen dateert uit het jaar 1700 en staat op het gelijknamige landgoed Hackfort. In 1952 was de molen stilgezet vanwege de slechte toestand van het rad en molengebouw. Tevens bevatte de Baakse Beek op dat moment te weinig water om de molen nog aan te kunnen drijven. In 1981 kwam de molen in handen van vereniging Natuurmonumenten. De molen werd opgeknapt. Nadat in 1997 het Waterschap Rijn en IJssel er voor zorgde dat er weer voldoende water door de Baakse Beek stroomde, werd er in 1998 tevens een nieuw waterrad geplaatst.

Energie opwekken

Sindsdien malen de molenaars er op zaterdagen graan voor vee van boeren op het landgoed. Ook wekt de molen regelmatig energie op door gebruik te maken van waterkracht. En een enkele keer per jaar wordt de molen ingezet om hout te zagen.

Anouk Ballot
Anouk Ballot