Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen als grasmaaiers op ijsbaan van Hackfort

21 november 2023 | Anouk Ballot

Het was een prachtig gezicht op dinsdag 21 november: wel 325 schapen die dwars door het dorp Vorden liepen samen met de herders en honden. De schapen van Schaapskudde De Belhamel waren op weg van het Grote Veld naar de ijsbaan in Vorden (beide locaties waar Natuurmonumenten eigenaar is). Donderdag 23 november liep het hele spul weer terug. En dat zorgde voor veel blij bekijks.

Schapen van Schaapskudde De Belhamel onderweg door Vorden, Achterhoek

Het is nat. De IJsvereniging kan niet meer met het beschikbare materieel de ijsbaan op om snel nog voor de winter een keer te maaien. Dat zou wel moeten, want met korter gras is er minder water nodig op de baan. Dat scheelt in het oppompen van water. Bovendien bevriest minder water sneller, waardoor er eerder geschaatst kan worden.

De ijsbaan – onderdeel van landgoed Hackfort – is niet de enige plek waar nog wel gras staat, maar waar het te nat is om te maaien. Boswachter Guus ziet in de schapen de ideale oplossing en hielp hiermee de IJsvereniging uit de brand. Schapen van Schaapskudde De Belhamel gaan eerst naar de ijsbaan en een klein deel van de kudde wordt later nog ingezet om de beekweide naast kasteel Hackfort te begrazen. Donderdag 23 november wandelde het grootste deel van schapen weer terug door Vorden richting het Grote Veld.

Guus vertelt: "Het is mooi dat we dit als Natuurmonumenten mogelijk kunnen maken voor de IJsvereniging en we zijn zelf met een kleinere kudde geholpen op de Beekweide".

Lees meer in >>dit bericht van REGIO8 mét leuke beelden en interview met Herder Harr.

Anouk Ballot
Anouk Ballot