Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitbundig bloeiende bosanemonen op Hackfort

20 april 2023 | Anouk Ballot

Het is volop genieten op landgoed Hackfort op dit moment! Al blijft het nog wat koud, de voorjaarsbloeiers laten zich niet weerhouden en geven de lente kleur. Vooral de bosanemonen die uitbundig bloeien langs de bermen en op de bosgrond vormen prachtige witgroene tapijten. Boswachter Guus is trots om te zien dat vele werkzaamheden hun vruchten afwerpen.

Uitbundig bloeiende bosanemonen op landgoed Hackfort, Vorden

“De 4 droge zomers van de afgelopen 5 jaar laten hun sporen na in het landschap. Ook de voorjaarsbloeiers hebben het moeilijk en nemen in aantal af. Dat wilden we op landgoed Hackfort natuurlijk voorkomen en dus zijn we extra aan de slag gegaan.”, vertelt boswachter Guus Ebenau. “Afgelopen winter hebben we in de bermen van de lanen de ondergroei met onder andere hazelaar, vlier en braam, weggezaagd en gemaaid. Hierdoor valt er meer licht op de grond en is er meer ruimte voor de bosanemoon om zich uit te breiden. Het helpt al goed.”

Maaien, bemonsteren en meten

Om deze bermen voor de toekomst geschikt te houden voor de voorjaarsbloeiers is het noodzaak om ze vrij te blijven houden van braam en andere ondergroei. Boswachter Guus zorgt er voor dat de bermen jaarlijks twee keer gemaaid worden. Daar blijft het niet bij. Guus vervolgt: “Ook gaan we de bodem bemonsteren om te kijken of we de plekken waar de anemonen niet staan geschikter kunnen krijgen. Dit doen we door de metingen van plekken waar de anemoon staat met de plekken waar de anemoon minder staat, met elkaar te vergelijken, en zo nodig maatregelen te nemen. Bijna nergens in Nederland bloeit de bosanemoon zo uitbundig als op landgoed Hackfort. Dat moeten we natuurlijk wel zo houden!”

Zelf zien

Een foto van de bosanemonen is al indrukwekkend. Maar het beste kun je de voorjaarsbloeiers zelf ontdekken! Langs de blauwe, witte en rode route zie je de meeste bloeiplekken. De routes op Hackfort vind je >>HIER.

Anouk Ballot
Anouk Ballot