Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vacature voor kasteelgids op Hackfort

22 april 2024 | Anouk Ballot

Sinds een paar jaar kunnen bezoekers aan landgoed Hackfort "Dwalen door de kelder" in kasteel Hackfort op zaterdagmiddagen, tussen 13:00 en 16:00 uur, vanaf de meivakantie tot en met september. In de zomervakantie proberen we hier ook de woensdagmiddag bij aan te bieden. Om deze bezoekers goed te ontvangen, kan de groep kasteelgidsen hulp gebruiken. Lijkt je het leuk om bezoekers te ontvangen en een indruk van Hackfort en het werk van Natuurmonumenten te geven, maak dan vooral kennis met ons!

De kasteelgids verrast met informatie en mooie anekdotes

Speciale Open Dagen tijdens feestjaar

Tijdens het "Dwalen door de kelder" geef je geen rondleiding, maar bestaan je taken uit ontvangst en een gezellig gesprekje. Door het jaar heen bieden we wel enkele rondleidingen aan door delen van het kasteel. In 2024 organiseren we – vanwege het feestjaar waarin we vieren dat Hackfort 700 jaar bestaat – zelfs enkele Open Dagen waarbij wel het hele kasteel is te bezichtigen. Ook hierbij spelen de kasteelgidsen een belangrijke rol.

8-kastelendorp Vorden

Het nabij gelegen dorp Vorden wordt ook wel “kastelendorp” genoemd. Al ruim 100 jaar kan men hier de 8-kastelenroute fietsen. Echter, het was niet mogelijk de kastelen van binnen te bekijken. De meeste kastelen zijn particulier bezit; niet eenvoudig om dat te combineren met een bepaalde mate van openstelling. Na een grote renovatie van kasteel Hackfort in 2019 zag Natuurmonumenten wel mogelijkheden kasteel Hackfort beter beleefbaar te maken.

Een bezoek aan de kelder van Hackfort wordt zeer gewaardeerd

Openstelling kelder van Hackfort

Verschillende ruimtes in kasteel Hackfort van Natuurmonumenten worden verhuurd als vakantieappartementen. Deze zijn vanzelfsprekend dan niet te bezoeken. De kelder hoort niet tot het verhuurde. En juist daar ervaar je de middeleeuwse oorsprong van Hackfort. Vandaar dat de boswachters sinds een paar jaar zijn gestart met het aanbieden van het “Dwalen door de kelder”, waarbij men op eigen gelegenheid even kan binnen spieken. En dat wordt op prijs gesteld door de omgeving en bezoekers!

Kasteelgidsen gezocht!

Om op zaterdag de deuren van de kelder van het kasteel open te zetten, kan de groep kasteelgidsen versterking gebruiken. Vind je het leuk om bezoekers te ontvangen en hen te voorzien van informatie en mooie anekdotes? Natuurmonumenten is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een visitekaartje willen zijn van ons prachtige erfgoed en van het werk van Natuurmonumenten. Vind je het belangrijk om mensen bij de natuur en erfgoed te betrekken en aan onze vereniging te binden? Maak dan zeker kennis met ons!

Meer weten? Lees hier de vacature.

Anouk Ballot
Anouk Ballot