Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volop lente en bloemenpracht op Hackfort!

01 maart 2019 | Anouk Ballot

Nu de temperatuur stijgt, steken op Hackfort de voorjaarsbloeiers hun kopjes boven de grond. Een teken dat de lente in aantocht is. Om dat te vieren, zetten de boswachters op zondag 10 maart van 11:00 tot 15:00 uur de poorten van het voorplein bij kasteel Hackfort open.

Lente en bloemen op Hackfort

Op het voorplein is het enorm genieten van het tapijt van krokussen. De boswachters zijn aanwezig voor informatie en het beplantingsplan van voorplein en parkbos ligt ter inzage. Tegen betaling kan je mee met korte excursies (vol is vol) of zelf op zoek naar voorjaarsbloeiers met een handige zoekkaart (alleen contante betaling mogelijk). Bezoek van het voorplein is gratis.

Speciale zoekkaart

Is het nou het lenteklokje of het zomerklokje? En wat is het verschil tussen het vingerhelmplantje en de holwortel? De boswachters en tuinbaas vertellen het graag op 10 maart. Welke voorjaarsbloeiers ("stinzenplanten") er te zien zijn, is altijd afwachten. Zeker nu de temperatuur al zo vroeg aangenaam hoog is. De bloemen komen ieder op hun eigen moment in bloei tussen februari en mei. Om niets te missen van de verschillende bloemen, is er een zoekkaart verkrijgbaar waarmee je op 10 maart, maar ook daarna kan zien wat er nou precies zo mooi staat te bloeien.

Mooi Hackfort dankzij vrijwilligers

Dat het er zo mooi uitziet op Hackfort, hebben we te danken aan vele enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben de laatste jaren met hun blote handen zo’n half miljoen bollen geplant! Niet alleen deze stinzenvrijwilligers leveren gouden werk, ook de vrijwilligers in de moestuin en watermolen leveren hun bijdrage aan een mooi landgoed. De watermolen is op 10 maart ook geopend.

Let op: in verband met de verbouwing van het kasteel staan er bouwhekken en liggen er rijplaten op het voorplein. Iets minder idyllisch dan andere jaren, maar de boswachters wilden iedereen toch laten meegenieten van de voorjaarspracht!

Tip: in de lente-editie van het magazine Naober staat een prachtig, uitgebreid artikel over de voorjaarsbloeiers op Hackfort. Interview met de tuinbaas Maarten Vos van Natuurmonumenten en landschapsontwerper Trudi Woerdeman.

Anouk Ballot
Anouk Ballot