Ga direct naar inhoud
Nieuws

Restauratie plafond

19 juni 2023 | Ellen Luijks

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is in volle gang. De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het slot is gebouwd in de stijl van jugendstil. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Zowel interieur als exterieur horen bij elkaar als een gesamtkunstwerk. 

Plafond na restauratie

Maandenlang is er gewerkt aan de restauratie van het plafond en de sierlijst in de hal van Jachtslot Mookerheide. Uren per dag stonden de mensen van De Jongh restauratieschilderwerken met kwastjes en wattenstaafjes 100 jaar aan beschadigingen door vocht en nicotine weg te werken. Na maanden werken straalt het plafond weer als nooit te voren. In de zesde restauratievlog gaat boswachter Ellen Luijks in gesprek met restauratieschilder Rob Bremer. Het uitgangspunt is het jugendstilinterieur zo goed mogelijk te laten spreken. Hij legt uit in welke staat ze het plafond aan troffen en wat ze gedaan hebben om het plafond de behouden voor de toekomst. De decoratieve plafond- en wandschilderingen worden op hoog niveau gerestaureerd: ontverven tot op oorspronkelijke laag en herstellen van oorspronkelijke schilderingen en kleurstellingen. 

 

Gonny van de Jongh restauratieschilders aan het werk

Natuurmonumenten werkt nog volop aan de restauratie van het jachtslot in oorspronkelijke jugendstil stijl. De vleugel (oude kapel) is het eerste deel dat gereed is en zal worden ingericht als restaurant met terras op de begane grond en faciliteit voor zakelijke en feestelijke ontvangsten op de eerste verdieping. Medio juli zal dit eerste deel van het jachtslot weer voor het publiek open gaan. Het jugendstilgedeelte is pas over enkele maanden af. 

Via de website van Natuurmonumenten laten wij iedereen van dichtbij zien hoe de restauratie in zijn werk gaat. Bekijk alle vlogs van de restauratie via speciale restauratiepagina.

Restauratievlog plafond Jachtslot Mookerheide

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter