Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rijkssubsidie voor restauratie Jachtslot Mookerheide

21 april 2020 | Ellen Luijks

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft voor de restauratie van Jachtslot Mookerheide een subsidie van ruim twee miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit maakt het voor Natuurmonumenten mogelijk om te starten met het herstel van het jachtslot in originele jugendstilstijl.

Jachtslot Mookerheide

Natuurmonumenten werkt al enkele jaren aan het herstel van het Landgoed. Met deze rijkssubsidie kan een start gemaakt worden met de omvangrijke opgave om het jachtslot in oude glorie terug te brengen. De gehele restauratie van het jachtslot is begroot op 5,5 miljoen. 

Natuurmonumenten heeft de restauratieplannen uitgewerkt, aldus gebiedsmanager Fons Mandigers: “we zijn erg blij met deze subsidie omdat dat ons de kans geeft te starten met de restauratie. Momenteel werken we aan de resterende financiering.”

Landgoed Mookerheide is voor velen een herkenbare en vertrouwde plek. De historische kassen en tuinen zijn opgeknapt Mandigers; “die zien er nu weer schitterend uit, mede dankzij inzet van de vele vrijwilligers en bloempluktuin Zelfgeplukt, die dit jaar haar deuren opent. Een mooie vorm van samenwerking waar de dromen en inspanningen van diverse partijen bijdragen aan het herstel van het landgoed, zodat deze plek met zijn rijke cultuurhistorie behouden blijft voor iedereen om van te genieten. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het verder herstel van het parkbos en werd in oktober de Natuurbegraafplaats geopend. Door het landgoed met het jachtslot en omliggende natuur weer in de oude glorie terug te brengen kan iedereen hier ook in de toekomst van blijven genieten.”

De restauratie van het jachtslot zal naar verwachting in de tweede helft van 2020 starten. Naast bouwkundig herstel aan de buitenzijde, wordt er vooral in het gebouw veel opgeknapt, van bouwkundige zaken, installaties, origineel interieur tot het gehele elektriciteitsnetwerk. Ook is er aandacht voor de verduurzaming en energievoorziening van het gebouw. Voor meer informatie over de restauratie kun je terecht op de projectpagina van het landgoed of op onze facebookgroep: Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen. Natuurmonumenten zal tijdens de restauratie geregeld excursies verzorgen.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter