Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat je moet weten over landgoed ‘t Waliën (gld)

21 januari 2022 | Jantine Wesselink

Op weg naar Zutphen rij je er dwars doorheen. Kan niet missen. Landgoed ‘t Waliën. Met karakteristiek landhuis en erachter een groots bos, voor zowel natuur als de natuurgenieter. Misschien heb je er ooit wel eens je kerstboom met boswachter Bart uit het bos gehaald. Natuurmonumenten zorgt er voor de natuur en de cultuurhistorie. Lees hier meer achtergronden over ons werk en hoe je optimaal kunt genieten van dit kleine landgoed met groots wandelbos.

Landgoed 't Waliën

Oude en nieuwe lanen

Een opvallend kenmerk van ’t Waliën zijn de douglaslanen. Iets ten noordoosten van het landhuis vind je een hele oude en imposante. Wil je de lanenstructuur in een parkbos in ere houden, dan moeten lanen vaak in zijn geheel worden vervangen. Op 't Waliën is dit op een aantal plekken gebeurd. Dat doen we om dit cultureel erfgoed ook voor toekomstige generaties beleefbaar te houden.

Boswachter Peter bij typische douglaslaan 't Waliën

Boswachter Peter Muileman bij een imposante oude douglaslaan

Gevarieerd én vogelrijk bos

Natuurmonumenten streeft naar bossen met zo veel mogelijk leven en variatie. Soms heeft de natuur een steuntje in de rug nodig. Met name in voormalige productiebossen. Misschien heb je zelf gemerkt dat wij in de bossen van ’t Waliën aan het werk zijn geweest. We hebben daarbij bijvoorbeeld open plekken gemaakt in het bos. Daar komt dus meer licht op de bodem; een enorme stimulans voor de ontwikkeling van bosleven. De beschermde boommarter doet het bijvoorbeeld heel goed in de oudere bosdelen. En er broeden bijna 50 soorten broedvogels, zoals bijvoorbeeld de middelste bonte specht. Voor ons boswachters zijn dat bewijzen dat dit type bosbeheer effect heeft.

boommarter

De boommarter voelt zich thuis in de bossen van 't Waliën

Landhuis uit 1915

Het huidige landhuis op 't Waliën is gebouwd in 1915 en ontworpen door architect J.W. Hanrath. Voor de tuin nam de barones ook een beroemdheid in de arm: tuinarchitect Leonard Springer. Springer en Hanrath werkten vaker samen, bijvoorbeeld enkele jaren eerder op landgoed Rhederoord. Het landgoed, inclusief het landhuis is sinds 1982 in bezit van Natuurmonumenten. Vanwege particuliere bewoning zijn huis en tuin niet toegankelijk.

Sfeervol bosbeeld van Landgoed ’t Waliën

Sfeervol bosbeeld van landgoed ’t Waliën

Tips van de boswachter 

Voor wandelliefhebbers is 't Waliën perfect. Dwaal langs het historisch landhuis, poelen en imposante lanen. Of maak een stevige wandeling door het gevarieerde én vogelrijke bos. Onze witte wandelroute ‘Velhorst’ van 18 km voert je door de landgoederen 't Waliën en Velhorst en door het Grote Veld. Verder verwelkomen wij ruiters en MTB-ers op de speciaal hiervoor aangelegde paden. Parkeren kan op de hoek Brokkendijk/Lage Lochemseweg.

Meer informatie

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink