Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan natuurlijk bos Landgoed 't Waliën    

18 november 2021 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten start deze week met regulier bosbeheer op Landgoed ‘t Waliën tussen Zutphen en Lochem. De typerende douglaslanen geven we meer lucht en licht, we gaan toekomstbomen (douglas) vrijstellen en maken open plekken in het bos. Al met al een enorme stimulans voor het bosleven.

Peter Muilenman bij Douglaslaan Waliën

Op foto: boswachter Peter Muileman vertelt bij de typerende douglaslaan aan bewoners en buurt over de achtergronden van het bosbeheer van Natuurmonumenten op 't Waliën dit jaar.

Stimulans voor bosleven

Er wordt op meerdere plekken op landgoed in het bos gewerkt. Op de open plekken komt meer licht op de bodem; een enorme stimulans voor de ontwikkeling van bosleven. Het werk is – als het weer meezit – in vier weken afgerond. Tijdens het werk kunnen paden iets minder goed begaanbaar worden. Wij vragen daarvoor uw begrip. Uiteraard proberen we de overlast tot een minimum te beperken. Na de werkzaamheden worden de paden weer hersteld.

Natuurlijk bosbeheer

Natuurmonumenten streeft naar bossen met zo veel mogelijk leven en variatie. Soms heeft de natuur een steuntje in de rug nodig. Met name in voormalige productiebossen. Op de open plekken die ontstaan, komt het zonlicht weer op de bodem. En dat is cruciaal voor heel veel leven. Deze reguliere boswerkzaamheden doen we volgens de FSC -richtlijnen en passen in het bosbeleid van Natuurmonumenten over omgang met bos. Dit beleid is in 2019 na een achterbanraadpleging herzien

Zorgvuldige keuze

De keus welke bomen verdwijnen, hebben we zeer zorgvuldig gemaakt. Heb je vragen of wil je meer weten over de achtergrond van deze werkzaamheden? Mail ons op: [email protected].

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink