Betoverende bossen

Bekijk hier onze bosgebieden.

Update coronavirus: De natuur is open. Even buiten uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Bekijk hier richtlijnen rond corona en natuur

Volg de beek in de Leuvenumse Bossen

De Leuvenumse beek slingert zich door een bos met oude, statige beuken. Een betoverende plek waar zomaar een ijsvogel of zwarte specht voorbij kan flitsen. Bij langdurige regenval, zoals in februari van dit jaar, kan de beek buiten haar oevers treden. Dat voorkomt benedenstrooms wateroverlast en levert tegelijkertijd mooie natuurwinst op. Door al dat water ontstaan er nieuwe schuilplaatsen voor vissen en meer plekken waar libellen eieren af kunnen zetten.

Naar dit bosAlle routes

Woudreuzen in het Voorsterbos

In dit jonge bos in de Flevopolder vind je al reusachtige bomen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Bij de aanplant van het bos was niet bekend welke bomen geschikt zouden zijn voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in. Met maar liefst 800 soorten is het een echt paddenstoelenparadijs geworden. En sinds kort hebben ook bosbewoners als de raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt!

Naar dit bosAlle routes

Grillig bos in het Gelderse Wolfheze

Ontdek de mysterieuze wodanseiken langs de Wolfhezerbeek. De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen.

Naar dit bosAlle routes

Vennenbos in Oisterwijk

Tussen de bomen liggen tal van vennetjes verscholen. Een eeuw geleden wilde men de bossen kappen en de vennen droogleggen. Het idee alleen al! Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied in Brabant.

Naar dit bosAlle routes

Eindeloze bossen op de Utrechtse Heuvelrug

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt een bos van formaat, de Kaapse Bossen. De eerste eigenaar legde het bos in 1823 aan voor de houtopbrengst. De volgende eigenaar gebruikte het bos op een andere manier, als toeristentrekker. Hij legde een groots bos met brede lanen en een afwisseling van open plekken en loof- en naaldbomen. Door de variatie voelen veel dieren zich hier thuis, zoals reeën, boommarters en bosuilen.

Naar dit bosAlle routes

Alle bossen

Verfijn

Straal

gebieden gevonden

Agenda

OERRR Wildwandeling voor kinderen van 9 tot 12 en hun ouders
di 03 aug
Dieren spotten

OERRR Wildwandeling voor kinderen van 9 tot 12

Ga mee met de boswachter op zoek naar dieren in het Dwingelderveld

yoga M
wo 04 aug

Yoga in het bos op Schiermonnikoog

Een yogales volgen in het bos is heerlijk. De natuur versterkt de werking van yoga.

Natuurontdektocht Dwingelderveld
wo 04 aug
Op pad met kinderen

OERRR Natuurontdektocht

Struin mee met de boswachter door de bossen van het Dwingelderveld. Deze wandeling is leuk voor ouders met kinderen van 4 t/m 8 jaar

logo