Betoverende bossen

Bekijk hier onze bosgebieden.

Volg de beek in de Leuvenumse Bossen

De Leuvenumse beek slingert zich door een bos met oude, statige beuken. Een betoverende plek waar zomaar een ijsvogel of zwarte specht voorbij kan flitsen. Bij langdurige regenval, zoals in februari van dit jaar, kan de beek buiten haar oevers treden. Dat voorkomt benedenstrooms wateroverlast en levert tegelijkertijd mooie natuurwinst op. Door al dat water ontstaan er nieuwe schuilplaatsen voor vissen en meer plekken waar libellen eieren af kunnen zetten.

Naar dit bosAlle routes

Woudreuzen in het Voorsterbos

In dit jonge bos in de Flevopolder vind je al reusachtige bomen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Bij de aanplant van het bos was niet bekend welke bomen geschikt zouden zijn voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in. Met maar liefst 800 soorten is het een echt paddenstoelenparadijs geworden. En sinds kort hebben ook bosbewoners als de raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt!

Naar dit bosAlle routes

Grillig bos in het Gelderse Wolfheze

Ontdek de mysterieuze wodanseiken langs de Wolfhezerbeek. De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen.

Naar dit bosAlle routes

Vennenbos in Oisterwijk

Tussen de bomen liggen tal van vennetjes verscholen. Een eeuw geleden wilde men de bossen kappen en de vennen droogleggen. Het idee alleen al! Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied in Brabant.

Naar dit bosAlle routes

Eindeloze bossen op de Utrechtse Heuvelrug

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt een bos van formaat, de Kaapse Bossen. De eerste eigenaar legde het bos in 1823 aan voor de houtopbrengst. De volgende eigenaar gebruikte het bos op een andere manier, als toeristentrekker. Hij legde een groots bos met brede lanen en een afwisseling van open plekken en loof- en naaldbomen. Door de variatie voelen veel dieren zich hier thuis, zoals reeën, boommarters en bosuilen.

Naar dit bosAlle routes

Alle bossen

Verfijn

Straal

40 gebieden gevonden

Agenda

Ontdek de winterse buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh in 's-Graveland
zo 05 dec
Erfgoed ontdekken

Ontdek de winterse buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh in 's-Graveland

Wandel mee met de boswachter over de ’s-Gravelandse buitenplaats Boekesteyn en Schaep en Burgh en geniet na afloop van een heerlijke kom warme soep.

Winterse avondwandeling in ’s-Graveland
vr 10 dec
Wandelen

OERRR Winterse avondwandeling met de boswachter

Ga je, tijdens deze avondwandeling, mee op ontdekkingsreis met de boswachter in het winterbos? Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Na afloop drink je buiten een kop warme chocolademelk bij een gezellige vuurtje.

Winter HTH
za 11 dec
Wandelen

Winterse taferelen op Huis Ter Heide

Genieten van het prachtige winterlandschap

logo