Ga direct naar inhoud
Terug

Parkbosroute landgoed De Braak (Drenthe)

Waar: Landgoederen Paterswolde

Landgoed De Braak
50 minuten
2,52 km

Over de route

Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak vol met allerlei bloeiende stinsenplanten.

Waar kun je starten

Haagbeuk op Landgoederen Paterswolde
Startpunt

Parkeerplaats Sportschool Sportrade

Wat kom je onderweg tegen?

Kraamkamer

1. Kraamkamer

Bij het graven van de grillig gevormde vijver bleef veel zand over. Dat is gebruikt voor de aanleg van de er omheen liggende heuvels. De vijvers van De Braak zijn een belangrijke kraamkamer voor padden die in het voorjaar vanuit de Peizermaden en het Eelderdiep naar De Braak trekken.

Tuindetails

2. Tuindetails

Het doolhof is in 1986 door Natuurmonumenten hersteld. Het berceau bestaat uit beuken, waarvan de toppen in elkaar zijn gevlochten. In de hertenkamp even verderop hield men tussen 1938 en 1948 edelherten die waren overgebracht van de overbevolkte Veluwe. In 1948 stapte men over op damherten die in gevangenschap veel gemakkelijker te houden zijn.

Vijver

3. Vijver

Vanaf het hoogste punt van het landgoed heb je een fraai uitzicht over de lange vijver, die in de noord-zuid zichtlijn ligt. Links staat een groep 350 jaar oude eiken- en beukenbomen. Hierin bevindt zich een aantal vleermuiskolonies. De vleermuizen hangen in nestholtes aan het plafond en poepen de holtes langzaam vol, zodat de mest er via de ingang uit begint te lopen. Oude nestholtes zijn dan ook te herkennen aan het zwarte mestspoor op de boomstam.

Praktische informatie

  • Bereikbaar met openbaar vervoer

    Je reist naar NS station Groningen Centraal. Vanaf daar neem je bus 9 en stap je uit bij bushalte Vennerstraat, Paterswolde (ong. 22 min). In 6 minuten loop je naar het startpunt van de route.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda