Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blauwe Meer opgefrist weer open vanaf 15 juni

29 mei 2024 | Sanne van Gemerden

Heerlijk zwemmen in zuiver helder water vanaf een blinkend wit strand. Dat is al jaren mogelijk bij het Blauwe Meer. De voorzieningen bij het Blauwe Meer zijn aangepakt zodat een bezoek nog fijner, veiliger en schoner wordt. Op dit moment legt Natuurmonumenten de laatste hand aan de parkeerplaats, de toegangsweg, de schoonmaak en de kiosk. Vanaf 15 juni gelden er nieuwe toegangsprijzen voor parkeren en zwemmen. Leden van Natuurmonumenten hebben voordeel.

Blauwe Meer

Zwemmen in de natuur 

Boswachter Hans Krol “Het Blauwe Meer maakt onderdeel uit van het Leggelderveld, een Natura2000 gebied dat hoge bescherming geniet. Alleen vanaf het aangegeven zwemstrand mag je het water in. Daarbuiten maken de oevers deel uit van het natuurgebied, waar je je alleen op de paden mag begeven. Dit is altijd al zo geweest” De zwemplas is sinds 1991 bij Natuurmonumenten in beheer en bezoekers deden altijd al een bijdrage voor het zwemmen. De boswachter “De prijs van een ticket is omlaag gegaan en leden van Natuurmonumenten hebben nu gratis toegang. Je kunt thuis via de website al een ticket kopen of bij het strand, met een QR code.”

Blauwe Meer

Lekker chillen op het strand 

Vanaf 14 juni opent de kiosk weer haar luiken voor lekkere snacks, ijs en drinken. De nieuwe kioskhouder is Siska Kanninga van STRAND34. “De uitstraling van deze kiosk is in een maand totaal veranderd. De nieuwe look is fris en natuurlijk. Dat past echt bij het Blauwe Meer.” Kanninga heeft ervaring bij een andere zwemplas in Drenthe. “Wij bieden lekkere drankjes, (lokale) beachfood en ijsjes. Daarbij proberen we het tropische vakantiegevoel dat hier al hangt te versterken met onze producten en het gezellige pop-up terras”.

Kiosk Blauwe Meer

Kom op de fiets 

Omdat er afgelopen jaren regelmatig problemen ontstonden op de parkeerplaats heeft Natuurmonumenten de individuele plaatsen voor auto’s beter aangegeven. Zo wordt er efficiënter geparkeerd en kunnen er meer auto’s staan. Er is betaald parkeren ingevoerd. Op die manier wordt het aangemoedigd om met de fiets te komen, wat de parkeerdruk omlaag zal brengen. Wanneer de parkeerplaats vol is, wordt dat aangegeven met een signaal aan het begin van de oprit.

Blauwe Meer

Blauwe Meer

Blauwe Meer

Overdag welkom 

Het gebied is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit geldt voor de meeste gebieden van Natuurmonumenten. Door de slagboom bij de ingang van de parkeerplaats wordt voorkomen dat er ’s nachts auto’s kunnen inrijden. Zo krijgt het natuurgebied ’s nachts de rust die het nodig heeft.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)