Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Leggelderveld

Leggelderveld

Welkom in Leggelderveld

Het Leggelderveld is echt een parel in Drenthe. Het is een afwisselend natuurgebied met bos, droge en natte heide, schraal grasland, zandafgravingen en veenputten. Bijzonder zijn hoogteverschillen tot wel 4 meter.

Meer over Leggelderveld

Over het gebied

Zandverstuivingen hebben voor de hoogten en laagten gezorgd in het Leggelderveld. Sommige hoogteverschillen reiken tot meer dan 4 meter.

In 1957 kocht Natuurmonumenten hier zijn eerste percelen. Met steun van leden is stukje bij beetje steeds meer grond verworven. Door gebieden te ruilen bij ruilverkavelingen is het Leggelderveld nu ruim 600 voetbalvelden groot.

 

Houten plank met beenbreek

Bij natte omstandigheden kunnen wandelaars over deze houten plank lopen. Zo wordt de kwetsbare vegetatie niet vertrapt.

Beenbreek

Op de heide laat Natuurmonumenten paarden, koeien en Drentse heideschapen grazen. De dieren houden het landschap open en zorgen voor een bodem vol kuiltjes. Zeldzame planten profiteren van deze structuur. In het vochtige veld groeien klokjesgentiaan, beenbreek en tengere heideorchis. Vlinders die je er met wat geluk kunt zien, zijn de heidevlinder en het gentiaanblauwtje.

Natuurverbinding

Leggelderveld ligt vlakbij Nationaal Park Drents-Friese Wold. Ten noorden van het Blauwe Meer heeft Natuurmonumenten landbouwgrond verworven. Op de percelen is een halfopen landschap ontstaan. Het gebied vormt een belangrijke natuurverbinding tussen de open heide van het Leggelderveld en een noordoostelijk gelegen heideveld.

 

Blauwe Meer en het strand

Kristalhelder water van het Blauwe Meer

Blauwe Meer

In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoogeveen de kalkzandsteenfabriek Albino op. Kalkzandsteen was in die tijd een innovatief product dat veel goedkoper geproduceerd kon worden dan baksteen. Roelfsema koos voor Hoogersmilde, omdat de locatie per schip gemakkelijk te bereiken was en er aan wit zand geen gebrek was. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blauwe Meer.

Groene kleur

In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer. Tegenwoordig is het Blauwe Meer een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen. Natuurmonumenten vraagt hiervoor een bijdrage. Honden zijn niet toegestaan op het strand. 

Actueel

Ten noorden van het Blauwe Meer is voormalige landbouwgrond verworven. Deze percelen zijn ingericht als open/halfopen landschap. Het gebied vormt de verbinding tussen de open heide van het Leggelderveld met een eveneens grotendeels open heidegebied het Hijkerveld aan de noordoost kant. Oude vennen zijn hersteld en de eerste veengroei komt geleidelijk opgang. Heikikkers, libellen en veenplanten zoals veenpluis en veenmos profiteren hiervan. Voor jou als bezoeker aan het gebied vormen afwisseling van het nieuw te ontdekken landschap met een nieuwe oase van rust en ongestoorde ruimte.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Leggelderveld

Nieuws

Leggelderveld

Wat wij hier doen

Zwemmen in het Blauwe Meer

In het heldere water van het Blauwe Meer mag je, vanaf het zwemstrand, zwemmen.