Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontwikkelingen bij het Blauwe Meer

27 maart 2024 | Sanne van Gemerden

Natuurmonumenten gaat binnenkort de omgeving van het Blauwe Meer te verbeteren. Het gaat om het parkeerterrein, de kiosk en het strand. Het Blauwe Meer blijft een aantrekkelijke recreatieplas waar mensen uit de streek, in de natuur, kunnen zwemmen en recreëren. Bezoekers dragen bij aan de kosten van de recreatieplas, leden van Natuurmonumenten krijgen voordeel.

Blauwe zwemplas met strand en een boom op de voorgrond

Plannen maak je met elkaar

Natuurmonumenten heeft voor het maken van de plannen advies ingewonnen bij diverse gebruikersgroepen en recreatieondernemers. Zo kregen wij een beeld van de wensen en mogelijke ontwikkelingen. Ook hebben we regelmatig gesproken met de gemeenten Westerveld en Midden Drenthe en een afvaardiging van bewoners van de Vorrelvenen. Naar aanleiding hiervan heeft Natuurmonumenten al veranderingen doorgevoerd, zoals een andere verharding op de parkeerplaats om stuiven te voorkomen, meer contact met de omwonenden van het Blauwe Meer onder andere door bijeenkomsten en de inzet van verkeerregelaars op drukke zomerdagen.

Wat zijn de plannen?

De volgende punten willen we graag tot stand brengen en/of voortzetten

  • Veilig strand en terrein
  • Minder overlast door drank, drugs en parkeren
  • Infrastructuur op orde
  • Toegang van zonsopgang tot zonsondergang
  • Betere zichtbaarheid Natuurmonumenten
Onder water zwemmend kind

Het heldere water van het Blauwe Meer is van uitstekende kwaliteit

Zwemplas Blauwe Meer

Ontspannen recreëren begint met veiligheid en hygiëne. Deze waarborgen we met de inzet van een externe partij, die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van het strand en wc’s. Regelmatige controle van de ballenlijn, routes en opstallen behoren ook tot de taken. De bijdrage voor het zwemmen blijft, maar wordt verlaagd. De toegangsprijs heeft een leden en een niet-leden variant en ligt tussen de € 1,50 en € 2,50 per persoon. De zwemmer betaalt ter plekke, door middel van een QR code.

Parkeerplaats

De parkeerplaats wordt omgevormd, zodat er meer parkeerplekken ontstaan en we voeren betaald parkeren in. De parkeerplaats wordt ingericht met camera’s bij de in- en uitrit. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis, niet-leden doen een bijdrage aan parkeren. Het tarief is € 1,75 per uur, met een maximale dagprijs van €7,- . De parkeerplaatsen worden duidelijker gemarkeerd. Het resultaat hiervan zal zijn dat er meer auto’s geparkeerd kunnen worden. De slagboom is ’s nachts dicht. Dit gaat nachtelijke overlast voorkomen.

Toegangsweg

Het fietspad langs oprit wordt beter zichtbaar gemaakt door middel van paaltjes en een profiel in de weg. Er geldt daar al een parkeerverbod, maar door de herprofilering wordt het duidelijk dat daar niet geparkeerd mag worden. Dit zal de veiligheid voor de fietser ten goede komen.

Kiosk

Op dit moment is Natuurmonumenten in gesprek met een nieuwe ondernemer voor de kiosk. We verwachten dat de kiosk deze zomer open is.

Openbare veiligheid

Op de Vorrelvenen is het belangrijk dat de toegang tot bedrijven en woonhuizen op een veilige manier is gewaarborgd. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente. De gemeente Westerveld heeft in de vorige jaren al een parkeerverbod en een wegsleepregeling op de Vorrelvenen ingesteld.

Bebording

Door middel van bebording worden bezoekers aan het Blauwe Meer op de hoogte gesteld van de veranderde parkeersituatie en hoe het werkt.

Planning

De aanlegvergunning is verleend. Dit betekent dat in april en mei de aanpassingen aan de parkeerplaats en de toegangsweg kunnen worden gedaan. Gedurende deze werkzaamheden blijft de parkeerplaats van het Blauwe Meer grotendeels toegankelijk.

Zwemplas Blauwe Meer met bomen

In de zomer kun je heerlijk zwemmen en zonnebaden bij het Blauwe Meer

Meer weten?

RTV Drenthe maakte 26 maart een reportage waar de plannen worden besproken.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)