Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzonder paddenstoeltje gevonden in het Leusveld

15 januari 2015 | Marie-Thérèse te Bulte

Tijdens een inventarisatie in natuurgebied Leusveld hebben vrijwilligers een bijzonder paddenstoeltje aangetroffen. Het gaat om het blauwgroen trechtertje, wereldwijd een erg zeldzame, maar in ons land een vrij algemene soort.

Blauwgroentrechtertje

Vroeger moest je ervoor naar Siberië of Groenland, en nu staan ze in natuurgebied Leusveld in de IJsselvallei. Blauwgroene trechtertjes. Er stonden zelfs tientallen van deze blauwzwarte paddenstoeltjes in het voormalige weiland. Dat terwijl er buiten ons land zelden melding van wordt gemaakt! Hannie Wijers, vrijwillig inventariseerder, ging gericht op pad. Zij verwachtte de paddenstoel namelijk al aan te treffen. Nadat zij de soort had aangetroffen, nam ze collega-inventariseerder Ruud Knol mee om de paddenstoel op de gevoelige plaat vast te leggen.

Blauwgroentrechtertje

Ideale omstandigheden

Net als in andere natuurontwikkelingsgebieden, werd in het Leusveld enkele jaren geleden  de bovenste grondlaag verwijderd. Daardoor ontstonden de ideale omstandigheden voor het blauwgroen trechtertje om te groeien: een ‘zwakzure bodem begeleid met haarmossen en pitrus’. Omstandigheden die in meer natuurontwikkelingsgebieden voorkomen. Dat verklaart waardoor de soort regelmatig in Nederland gezien wordt.

Beekbergerwoud

Met de ontwikkeling van de vegetatie in het Leusveld zal het blauwgroen trechtertje over enkele jaren weer uit het natuurgebied verdwenen zijn. Paddenstoelenliefhebbers hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Er zijn andere natuurontwikkelingsgebieden waar de soort te zien zal zijn, zoals misschien in het Beekbergerwoud.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte