Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jachthuis en koetshuis Leusveld in de steigers

26 maart 2024 | Marie-Thérèse te Bulte

In het statige rijksmonumentale jachthuis en bijbehorend koetshuis zijn verschillende bouwvakkers druk in de weer. Er wordt hier hard gewerkt aan renovatie- en isolatiewerkzaamheden. Later dit jaar komen de beide gebouwen van landgoed Leusveld beschikbaar als vakantiewoning.

Jachthuis en koetshuis landgoed Leusveld in de stijgers

Samen met journalist Rutger Jongejan van Brummens Nieuws maakte ik een rondleiding door de beide karakteristieke gebouwen van het landgoed.

Historie jachthuis

Het jachthuis en bijbehorende koetshuis op landgoed Leusveld dateren uit 1911 en zijn onder architectuur gebouwd door de heer C.A.W. Nairac. Het ontwerp in neorenaissance stijl met details in Art Nouveau is van de Apeldoornse architect J.A. Heuvelink. Kenmerkend voor deze stijl zijn de speklagen, de gepleisterde horizontale banden in de bakstenen gevels. Opvallend is de hoge klokkentoren boven de entree in het midden van de voorgevel. De entreepartij is rijk versierd in sobere Art Nouveaustijl. Op de uiteinden van de balustrades waken twee hardstenen leeuwen.

In de jaren 60 gebruikte een verzekeringsmaatschappij de salon als garage. De veranda werd hiervoor gesloopt en de oude tegelvloer deed dienst als inrit. Ook het monumentale trappenhuis moest voor de garage wijken. Bij de aankoop in 1971 door Natuurmonumenten verkeert het huis in een erbarmelijke staat. Dankzij de inzet van de familie Peeters die het huis vanaf 1973 bewoonde, keerde het tij en wordt het jachthuis gerestaureerd. De open veranda herbouwd en de oorspronkelijke tegelvloer hersteld.

Centrale hal jachthuis met glas in lood ramen en houtsnijwerk pauwen

Centrale hal jachthuis met glas in lood ramen

Speklagen en dierfiguren

Uit de renaissancetijd (16e en 17e eeuw) zie je op Leusveld stijlelementen terug die opnieuw zijn gebruikt in de neorenaissancestijl. Kenmerkend hiervoor zijn de zogenoemde ‘speklagen’. Oorspronkelijk gemaakt van natuursteen, wat stond voor rijkdom. Bij de bouw van de beide gebouwen is gekozen voor een imitatie van pleisterwerk, omdat natuursteen kostbaar was.

In de het interieur zijn nog verschillende authentieke elementen terug te vinden. Oorspronkelijke schoorsteenmantels en schouw, paneeldeuren, stucwerkplafonds en lambriseringen. Het houtwerk rond de vensters en deuren is fraai bewerkt en voorzien van decoratieve symbolen. Boven de deuren bevinden zich dierfiguren die verwijzen naar de functie van het gebouw als jachthuis.

Open veranda jachthuis Leusveld met fraai bewerkt houtwerk

Open veranda jachthuis Leusveld met fraai bewerkt houtwerk

Renovatie en isolatie

Het renoveren en isoleren van een rijksmonument is een specialistische klus. Oude ornamenten - zoals het oude rookkanaal met haardgewelf en stucwerk in het koetshuis - worden uitgespaard en blijven zichtbaar bij het isoleren van de muren. Voor de isolatie wordt gebruik gemaakt van papiersnippers - hergebruikt bedrukt krantenpapier. En voorzetramen zorgen ervoor dat het karakter van de gebouwen aan de buitenzijde behouden blijft.

Bouwvakkers, stukadoors en installateurs zijn in beide gebouwen hard aan het werk en verrichten in verschillende ruimtes zorgvuldig hun ambacht. Al goed is te zien waar de badkamers met moderne douchekolommen, de slaapkamers en de toiletten komen. In de centrale hal staat nu nog een tijdelijke bouwtrap. Aan het einde van de werkzaamheden wordt hier de dubbele trap – een evenbeeld van de oude monumentale trap uit de beginjaren van het jachthuis – weer teruggebracht.

Centrale hal jachthuis Leusveld met tijdelijke bouwtrap

Centrale hal jachthuis Leusveld met tijdelijke bouwtrap

Buitenleven Vakanties

Als al de bouwwerkzaamheden zijn afgerond en alle kamers en ruimtes zijn ingericht, dan komen het jachthuis en het koetshuis beschikbaar om te boeken als vakantieverblijf via Buitenleven Vakanties. Hier vind je meer dan 100 unieke locaties waar je natuur en cultuur op je eigen manier kunt ontdekken. Genieten van natuur in eigen land en een unieke ervaring waarbij de huuropbrengst bijna geheel ten goede komt van de natuur en het cultureel erfgoed. Buitenleven Vakanties is een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Stichting LandschappenNL en Staatsbosbeheer.

Brummens Nieuws

Lees vooral ook de reportage met impressies van Rutger Jongejan, journalist Brummens Nieuws, tijdens zijn rondleiding door het jachthuis en koetshuis.

Stuken van muren en plafond in koetshuis Leusveld

Stuken van muren en plafond in koetshuis Leusveld

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte