Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mossen en boswachters houden van nattigheid, langs de Leuvenumse beek

03 april 2017 | E. Werkman

Mooie mossen langs de beek!

Mossen en boswachters houden van nattigheid, langs de Leuvenumse beek

Spons

Al van verre zie je de felgekleurde plakkaten her en der op boomstammen, als groene stoplichten in de verder bruine omgeving. Hoe komt het nu dat er ineens overal mossen opduiken met vochtig weer? Boswachter Remko van Rosmalen legt uit dat het eigenlijk heel simpel is: ‘Die mossen zuigen zich als een spons vol als het regent, die houden wel van nattigheid. In alle prachtige groene tinten vallen ze goed op, vooral tegen een donkere boomstam bijvoorbeeld.’

Schoenen uit voor mihoen

Niet alleen het groen valt op, ook hebben sommige mossen nu sporen, waarmee ze zich voortplanten. Ook met droog weer zichtbaar als draadjes met een zwart of geel knopje. Vaak zijn het korte steeltjes, maar soms kom je ineens heel lange draden tegen. Net mihoen. Zoals hier op de oever van de Leuvenumse beek. Boswachter Mirte trok graag haar schoenen even uit om ze te kunnen fotograferen…!

placeholder

Fotograaf: Elvira Werkman

Bron: Natuurmonumenten

Wandel langs de Leuvenumse beek

Een kabbelende beek door het bos, daarbij denk je al snel aan het buitenland. Maar in de bossen op de Veluwe vind je vele sprengen en beken, waarbij de Leuvenumse beek een van de mooiste is. Eentje die buiten de oevers mag treden en bomen natte voeten geeft. Wandel een van de vele wandelroutes door de Leuvenumse bossen. Een aantal staat op de website:

Naar de wandelroutes

E. Werkman