Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nachtzwaluw bijna terug in broedgebied

08 april 2016 | Susanne Blommaert

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar als de nachtzwaluw terugkeert naar ons land, is de zomer niet ver weg meer.

Nachtzwaluw bijna terug in broedgebied

De eerste exemplaren keren eind van deze maand terug, de meeste soortgenoten volgen in mei. De nachtzwaluw is een zeer karakteristieke vogel van de Veluwe. Daar broedt hij in heidevelden en halfopen bossen. Dat de nachtzwaluw een bijzondere vogel is, blijkt wel uit de volgende weetjes:

Grondbroeder – Bouwen de meeste vogels hun nest in een boom, de nachtzwaluw vertrouwt op zijn schutkleuren en neemt genoegen met een plekje op de grond.

Geen zwaluw- Anders dan de naam doet vermoeden, is de nachtzwaluw géén familie van de zwaluw of de gierzwaluw, ook al doet zijn vorm er enigszins aan denken.

Geitenmelker – caprimulgus heet het beestje in het Latijn, en dat betekent letterlijk: geitenmelker. Waarin het dier zo genoemd wordt, is niet bekend.

Geluid- Omdat de nachtzwaluw ’s nachts actief is en overdag dankzij zijn schutkleuren vrijwel onzichtbaar op een tak zit te slapen, krijgt je hem niet snel te zien. Te horen is hij wel; in de zomer na zonsondergang laat hij zijn typische ratelende geluid horen. Overigens zul je hem waarschijnlijk niet vliegend waarnemen; het dier vliegt ’s nachts en zonder geluid te maken.

Gauw weer weg – Wil je genieten van de nachtzwaluw, dan heb je maar beperkt de tijd. Komen de meeste diertjes in mei naar ons land, in augustus begint de trek naar het zuiden alweer. Rond Midzomernacht kun je de vogels in de schemering horen ratelen.

placeholder

Zelf ontdekken

De nachtzwaluw laat zich moeilijk zien, maar is des te beter te horen, vooral in zomer na zonsondergang. Normaal is dat geen tijdstip waarop je in de natuur mag zijn, maar één keer per jaar, tijdens Midzomernacht, is het bij Natuurmonumenten op een aantal plaatsen mogelijk om in het donker te wandelen. Bijvoorbeeld rond het Hulshorsterzand (bij Harderwijk/Nunspeet). Je hebt dan een goede kans om de nachtzwaluw te horen ratelen en te genieten van de natuur in de nacht.

-> Meer lezen over het Hulshorsterzand en de toename van nachtzwaluwen daar

-> Kijk in de agenda voor nachtzwaluwexcursies

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert