Ga direct naar inhoud
Nieuws

Penseelkevers zijn meesters in vermomming

31 mei 2017 | E. Werkman

Maar boswachter Mirte houden ze niet voor het lapje!

Penseelkevers zijn meesters in vermomming

'Gek kluitje'

Het was een warme lentedag in mei. Boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten struinde over de hei bij de Leuvenumse bossen toen ze ineens op een paaltje een 'gek kluitje’ zag. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om zes penseelkevers: ‘Prachtige beesten. Ze hebben zo’n bijzonder vermommingsuiterlijk. Van een afstandje zijn het net hommels, maar van dichtbij zie je dat ze een dekschildje hebben, typisch voor kevers. En het viel me op dat ze zulke lange poten hebben, bijna spinachtig. Heel bijzonder om te zien.’

In het oosten en zuiden

Penseelkevers zie je vooral in juni en juli. Maar niet overal, ze komen vooral voor op open bosplekken in het oosten en zuiden van ons land. De larven leven in rottend hout en het duurt twee jaar voordat ze een volwassen kever worden. Als volwassen dier zitten ze graag op schermbloemen. Of op blauwe paaltjes.

Wandelen in de Leuvenumse bossen

Op warme dagen de heerlijke verkoeling van het dichte beukenblad, op koelere dagen struinen over hei en stuifzand... Eigenlijk is het altijd mooi op de Noordwest-Veluwe. Door het natuurgebied lopen diverse wandelroutes, aangegeven bij iedere parkeerplaats, en een aantal staan op de website.

Naar de wandelroutes

placeholder
E. Werkman