Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Reïntegreren in de natuur van de Leuvenumse Bossen

14 juli 2016 | Susanne Blommaert

Dankzij een bijzondere samenwerking kunnen mensen na een psychische of lichamelijke ziekte reïntegreren in de natuur van de Leuvenumse Bossen.

Reïntegreren in de natuur van de Leuvenumse Bossen

Wie na lichamelijke of psychische ziekte weer wil reïntegreren, kan baat hebben bij herstel in de natuur. Niet op kantoor of thuis op de bank, maar in de buitenlucht met hulp van de boswachter en onder leiding van een werkcoach.

Klussenlijst

Boswachter Judith van de Vlekkert vertelt hoe een reïntegratiedag in de natuur eruit ziet: “Samen met de werkcoach van BuitenVitaal bekijken onze boswachters wat voor deelnemers er zijn, hoe hun de fysieke en mentale belastbaarheid is en wat hun talenten zijn. Aan de hand daarvan stellen we een lijst samen van klussen op het vlak van terrein- en natuurbeheer. En we zorgen natuurlijk voor koffie en thee! De deelnemers krijgen instructies over wat we gaan doen en hoe we veilig kunnen werken. De gereedschappen worden verzameld en dan rijden we naar het bos. Daar gaan we aan de slag.”

placeholder

Reïntegreren in de natuur van de Leuvenumse Bossen

Persoonlijke ontwikkeling

Irene Miltenburg van BuitenVitaal vult aan: “In de mooie natuur van de Leuvenumse Bossen werken de deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling door ‘te doen’. In de natuurlijke ‘oefen-werkomgeving’ werken we aan rust en ontspanning. Leren we omgaan met veranderingen en ontwikkelen we een grotere draagkracht, fysiek en mentaal. Ook slaan we vanuit deze werkomgeving een brug naar regulier werk en/of vrijwilligerswerk.”

Beide partijen zijn zeer te spreken over de samenwerking, die al sinds drie jaar bestaat. Want het mes snijdt aan twee kanten: de deelnemers hebben er baat bij dat ze dit werk in de natuur kunnen doen, en Natuurmonumenten heeft er baat bij dat de klussen worden geklaard.

Meer informatie over de samenwerking tussen Natuurmonumenten en BuitenVitaal en reïntegratie in de natuur >

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo