Ga direct naar inhoud
Nieuws

Renovatie fietspaden Leuvenumse bossen

20 september 2023 | Femke Welvaart

Gemeente Ermelo start begin oktober met de renovatie en verbreding van twee fietspaden die de Leuvenumse bossen doorkruisen. De Poolseweg en de Beekhuizerweg/Bredeweg zijn daardoor, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot medio maart beperkt te gebruiken. Fietsers worden omgeleid.

Leuvenumse bossen in het vroege ochtendlicht

De Poolseweg en een stukje Beekhuizerweg die overgaat in de Bredeweg zijn in een slechte conditie. Daarom zal de gemeente Ermelo deze paden renoveren. In overleg met Natuurmonumenten is besloten om deze paden te vervangen door een halfverhard wegdek. “We zijn erg blij dat er in samenspraak met de gemeente is gekozen voor deze halfverharde optie”, vertelt Wijnand Francke, coördinator Natuurbeheer van Natuurmonumenten. “Zo is de weg nog steeds goed begaanbaar voor fietsers en wandelaars, maar is het minder aantrekkelijk voor koudbloedige dieren om op te liggen. Reptielen als hagedissen en slangen vinden beton of asfalt dat in de zon ligt, fijn om op te warmen. Maar door daar te liggen, lopen ze gevaar om opgeschrikt of overreden te worden door fietsers. Bovendien zorgt een halfverharde weg voor een betere afwatering en past het mooi in het beeld van dit prachtige bos.” Naast de nieuwe, compacte ondergrond die lijkt op de knisperende schelpenpaadjes van vroeger is er ook voor gekozen om, daar waar mogelijk, de paden te verbreden. Zo komt er meer ruimte voor fietsers om elkaar te passeren of in te halen.

Omleidingen
De gemeente Ermelo plaatst borden om fietsers om te leiden. Wandelaars die de blauwe of de groene route volgen, kunnen wat hinder ondervinden van het materieel en de werkzaamheden. Zo is het familiepad in deze periode niet of slecht toegankelijk voor minder validen. 
Mountainbikers kunnen de reguliere MTB-route blijven volgen, maar zullen twee keer de te renoveren paden oversteken. Op die plekken plaatst de gemeente borden waarop hen wordt gevraagd om af te stappen. “Voor de renovatie wordt gereden met zwaar materieel, dus daar willen we de mountainbikers afremmen”, legt Francke uit. “Ons gezamenlijke doel is de paden zo veel mogelijk begaanbaar te houden en alleen waar de risico’s het grootst zijn, fietsers en wandelaars om te leiden.”

Naar verwachting zijn de Poolseweg en Beekhuizerweg/Bredeweg - en daarmee het Familiepad en de blauwe en de groene wandelroute - medio maart weer volledig begaanbaar.

Femke
Femke Welvaart