Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilligers vinden veel zeldzame klokjesgentianen

03 november 2016

Tien enthousiaste vrijwilligers hebben nauwkeurig het Sandbergsveld in de Leuvenumse bossen afgespeurd naar zeldzame klokjesgentianen.

Vrijwilligers vinden veel zeldzame klokjesgentianen

Meer schapen en meer klokjesgentianen

De afgelopen vier jaar heeft er een schaapskudde rondgelopen in het natte heidegebied. “Samen met de schaapsherder hebben we op sommige plekken wat meer schapen laten grazen en deze ook wat langer laten staan. Het is dan interessant om te zien hoe de verschillende planten op de schapen reageren en zich ontwikkelen. In het geval van de klokjesgentianen ben ik enorm positief. Er zijn er meer dan vorig jaar. Dit is een fantastische tussenstand.” vertelt boswachter Mirte Kruit.

Blijven tellen

De klokjesgentiaan is nu uitgebloeid, maar toch heel makkelijk te tellen. De overgebleven blaadjes zijn nu opvallend geel en steken enorm af tussen de groene andere planten. Om de ontwikkeling van dit zeldzame plantje in de gaten te houden wordt er volgend jaar weer geteld.

LIFE "Wuthering Heaths"

In 2012 is Natuurmonumenten gestart een groot herstelproject op het Hulshorsterzand en in de Leuvenumse bossen, Wuthering Heaths. Met dit project geven we de stuifzand- en heidehabitats een grote kwaliteitsimpuls. In het kader van dit project zijn er op het Sandbergsveld bomen verwijderd waardoor de grond natter blijft en er minder water verdampt via de bomen. Dit is goed voor de planten als de klokjesgentiaan.

Klokjesgentiaan

De klokjesgentiaan is een plantje dat vooral in vochtige en voedingsarme grond groeit. De natte heide middenin de Leuvenumse Bossen voldoet daar goed aan. Mede door het verdwijnen van voedselarme gronden, is klokjesgentiaan zeldzaam aan het worden.

placeholder

Klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) - Landgoed Oldenaller, Nijkerk, Veluwe, Noord Veluwe, Gelderland, Nederland, Europa

Fotograaf: Martin Stevens