Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolvenpaar op de Veluwe

19 februari 2019 | Wilco Meijers

De wolvin die al een half jaar op de noordelijke Veluwe leeft, heeft een mannetje ontmoet.

wolvenpaar

Dat blijkt uit verschillende aanwijzingen van afgelopen periode, zoals vastgestelde markeringsplekken, gevonden wolvendrollen en dubbele loopsporen van wolven.

Maatje

“Geweldig nieuws”, zegt boswachter Mirte Kruit die op de noordelijke Veluwe werkt. “Het betekent dat de wolf zich nu echt op de Veluwe heeft gevestigd en zich hier vermoedelijk gaat voortplanten. We zitten midden in de paartijd. En geweldig voor onze wolvin ‘GW998f’ die zich hier een half jaar geleden vestigde. Zij heeft nu een maatje gevonden waarmee ze een familie kan stichten.

Helemaal officieel is de paarvorming overigens nog niet. Zo moeten voor wetenschappelijk bewijs de markeringsplekken drie keer zijn bemonsterd, met steeds vier weken ertussen. En die monsters moeten vervolgens worden geanalyseerd. Zover is het nu nog niet, maar de bemonsterde markeringsplekken, gevonden drollen van een vrouwtje én een mannetje en dubbele loopsporen wijzen allemaal in de richting van een wolvenpaar op de Veluwe.”

Wolvengehuil

Mirte vermoedde al eerder dat wolvin GW998f gezelschap had gekregen. "We vonden deze winter al twee loopsporen van wolven in de sneeuw.  En ik kreeg verschillende meldingen binnen van huilende wolven. Wolvengehuil in het bos, dat klinkt echt magisch. Maar dat is nog geen hard bewijs voor de aanwezigheid van meer dan één wolf."

Poepzoekdag

Wolvendrollen vertellen wel veel over de aanwezigheid van wolven. Met hulp van DNA-analyses zijn zelfs individuele wolven te identificeren. Afgelopen zondag ging Mirte tijdens de landelijke ‘poepzoekdag’ op zoek naar wolvendrollen op de Noord-Veluwe. Met hulp van Veluwenaren vond er maar liefst drie.

“Dat de drollen makkelijk te vinden zijn, geeft aan dat de wolven hun territorium aan het afbakenen zijn. Door drollen midden op het pad te deponeren, zegt de wolf feitelijk ‘dit is mijn domein’. Door hun territoriale gedrag is het aannemelijk dat het vrouwtje zwanger is en mogelijk dit jaar al haar eerste jongen in Nederland krijgt.”

Wolf tegenkomen

De kans dat een argeloze wandelaar oog in oog komt te staan met het dier, is klein. Mirte: "de wolf vermijdt contact met mensen en zal weg lopen als hij je hoort, ziet of ruikt. Mocht je toch een wolf tegenkomen, dan is dat een ervaring die je niet snel zult vergeten. Als het lukt, maak dan foto’s en geef de locatie door via wolveninnederland.nl. Met de verzamelde gegevens krijgen we een goed beeld van het leefgebied van de wolf. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld boeren in de omgeving advies geven over hoe ze het beste hun vee kunnen beschermen." 

Door de wolven op de Veluwe lijkt vooralsnog weinig schade te zijn veroorzaakt. "Ze gedragen zich zoals we verwacht hadden en leven van wilde zwijnen, reeën en edelherten."



Meer wolvennieuws:

Meer weten?

Lees de folder Wolven in Nederland, wat betekent dat voor u?

 

 

Wilco Meijers