Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzaam verschijnsel: ijshaar in de Leuvenumse bossen

23 januari 2017

Boswachter Marcel Kwant struikelde er vorige week bijna over, de baard van Koning Winter.

IJshaar

‘Op bijna elk takje dat je bekeek, al meteen op de parkeerplaats bij het bos, zat zo’n witte pluk. Ongelooflijk mooi!’ vertelt boswachter Marcel Kwant enthousiast, die nietsvermoedend een wandelroute liep in de Leuvenumse bossen op de Veluwe en ineens op veel plekken dit bijzondere verschijnsel aantrof.

Baard van Koning Winter

IJshaar wordt ook wel de baard van Koning Winter genoemd. Lange, fijne draden van ijs, die op dood en nat hout kunnen ontstaan. Waar komt het vandaan? Boswachter Marcel: ‘In het hout zitten schimmels, die water naar buiten persen door kleine openingen. Als de luchttemperatuur net onder het vriespunt daalt, dan bevriest dat water in ragfijne lange draden, met zo’n kunstzinnig resultaat. Belangrijk daarbij is dat de zon niet schijnt, want ijshaar is teer en smelt snel weg.’

Zelf ontdekken: waar moet je op letten?

Er is nog volop kans om zelf ijshaar te ontdekken. IJshaar vind je vooral als er een hoge luchtvochtigheid is en het een paar graden vriest. De meeste kans heb je ’s morgens vroeg of op schaduwrijke plekken. En goed om te weten: het groeit alleen op loofbomen, met name eik en beuk.

-> Naar wandelroute Leuvenumse bos

-> Verder lezen: Ook in de winter zijn er paddenstoelen

 

IJshaar op beuk