Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame pruikzwam in Leuvenumse Bossen

10 november 2016

Midden in de Leuvenumse Bossen in Ermelo staat de zeldzame pruikzwam.

Zeldzame pruikzwam in Leuvenumse Bossen

In ons land komen pruikzwammen in 95% van de gevallen op oude beuken of beukenstammen voor, maar soms ook op andere bomen zoals zomereik en linde.

Bol spaghetti

De pruikzwam is een opvallende verschijning en wordt 5 tot 25 centimeter breed en bestaat uit een witte, hangende bundel van twee tot vijf centimeter lange buigzame stekels . Aan deze hangende buigzame slierten dank deze zwam zijn naam. "Als je goed naar de pruikzwam kijkt lijkt het ook wel een beetje op een grote witte klont gekookte spaghetti. Zo wist mijn neefje het in ieder geval te verwoorden toen hij met mij het bos in was. Ik vond dat wel mooi gevonden" vertelt boswachter Marcel Kwant.

Parasiet

De zwam is een parasiet die vooral gebruik maakt van stamwonden van beuken of eiken. De boom waar hij op groeit heeft meestal niet te lijden onder de aanwezigheid van de ongewone gast.

Veel meer paddenstoelen

Door het koude en natte weer schieten de paddenstoelen de grond uit. Overal in het bos verschijnen zwavelzwammen, porseleinzwammen, rodekoolzwammetjes en vliegenzwammen met hun rood met witte stippen. Boswachter Marcel: "Wil je graag paddenstoelen zien, dan moet je nu het bos in. Ze zijn nu op hun mooist. En het zijn er zo veel. Je hoeft nauwelijks moeite te doen om ze te vinden. Loop bijvoorbeeld eens de blauwe route in het Leuvenumse Bos, dan kijk je echt je ogen uit."

placeholder