Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blog: Badeendjes in de natuur

11 november 2016 | Sander Verwoerd

Stel je eens voor dat je in bad ligt met niet één badeendje, maar je hele bad ligt vol met die gele beestjes.

Blog: Badeendjes in de natuur

Boswachter Sander neemt je in zijn blogs mee door de Nederlandse natuur.

Stel je eens voor dat je in bad ligt met niet één badeendje, maar je hele bad ligt vol met die gele beestjes. En dan beginnen ze ineens allemaal te piepen... Dat geluid hoorde ik van de week langs de Maas. Het is het typische geluid van de smient.

Tijdens mijn wandeling over de oever bij de Hemelrijkse Waard, vlogen honderden schuwe smienten uit het water de lucht in, piepend als een tobbe vol badeendjes. Het lijkt heel kinderlijk om zo te associëren, maar het helpt ontzettend bij het onthouden en herkennen van dieren. Want vanaf nu weet ook jij, dat als je een ‘badeendje’ hoort in de natuur, dat is een smient!

Sterker nog, de smient lijkt ook wel een echte undercover badeend. Door zijn gedrongen kop, korte snavel en kleine nek. En kijk je goed, dan zie je op zijn kopje een grote gelige streep…als een zwarte piet die bij het schminken zijn neus vergeten is. Het is ook juist rond de tijd dat Sinterklaas met zijn Pieten in het land is, dat er honderdduizenden smienten uit Scandinavië en Siberië hier naartoe zijn gereisd om te overwinteren.

Geniet nog van het licht op de donker wordende dagen, trek er nog even lekker op uit en laat je verrassen door de geluiden die in de natuur.

Alvast een fijne Sinterklaas!Boswachter Sander

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Lees dan verder >>

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd