Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expeditie Over de Maas onthult Romeinse kano

10 mei 2019 | Sander Verwoerd

Op zaterdag 11 mei presenteert Expeditie Over de Maas de grandioze onthulling van een complete en uiterst zeldzame boomstamkano uit de Romeinse tijd.

Over de Maas

De kano werd ontdekt in 2016 en na verder onderzoek in de omgeving uiteindelijk in juni 2018 in zijn geheel gelicht en in een speciaal op maat gemaakte stalen bak geplaatst. In de afgelopen maanden is de kano langzaam uitgegraven tijdens 10 pop-up Archeohotspot-avonden. Enthousiaste gastgravers hebben onder leiding van de archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas en professionele scheepsarcheologen van Stichting Batavialand de kano meter voor meter blootgelegd.

Unieke vondst in Nederland

De kano is een prachtig bewaard gebleven, zeer bijzonder Romeins vaartuig van 10 meter lang, gemaakt van een uitgeholde boomstam en is een unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Romeinen. Niet eerder werd er een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd. 

De kano wordt op 11 Mei om 14.00 uur door de trotse gastgravers voor het eerst aan het grote publiek getoond. Deze onthulling gebeurt in het kader van de Nationale Romeinenweek en in samenwerking met Archeohotspots, Stichting Batavialand en Zandwin-en natuurontwikkelingsproject Over de Maas.

Ontdek het gebied 'Over de Maas' en Fort de Voorn

Het depot met talloze vondsten is deze dag ook geopend van 14.00-16.00 uur. Wie meer wil zien van het gebied waar de kano is gevonden, kan naderhand mee met een fietstocht van Natuurmonumenten, op een wandeling van IVN Maas en Waal naar fort De Voorn of een rondvaart maken op de plas met toelichting door Nederzand.

PRAKTISCHE INFORMATIE

ADRES: Van Heemstraweg / Maasdijk, Dreumel. Volg de borden en de verkeersregelaars

  • 14.00 uur Onthulling Romeinse boomstamkano
  • 14.15 – 16.00 uur Bezichtiging overige vondsten in de schuur
  • 14.45 / 15.30 / 16.15 uur Rondvaart op de plas met de Columbus
  • 15.00 / 16.00 uur Fietstocht Moleneind met Natuurmonumenten
  • 14.30 / 15.00 / 15.30 uur Wandeltocht Fort de Voorn met gidsen IVN

 

 

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd