Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De Hompesche Molen

Midden op het "Eiland in de Maas" bij Stevensweert vind je deze eeuwenoude graanmolen. Het 300 jaar oude rijksmonument is de hoogste stellingmolen in Limburg!
De molen is regelmatig toegankelijk voor publiek, er is Speelnatuur van OERRR en er is een gezellig molenterras.
Op de 2e en laatste zaterdag van de maand is er Open Huis en is de molenaar aan het werk. Hij geeft je graag informatie over de molen. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen samen met de molenaar desgewenst de molen tot aan de nok beklimmen. Je kunt dan genieten van een fraai uitzicht over maar liefst drie landen!

De Hompesche Molen

Een wandeling door de historie

De Hompesche Molen kent een rijke geschiedenis, die goed beschreven is. Het is een uitstekend bewaard gebleven pronkstuk van graaf Reinaert Vincent de Hompesch (ca. 1660-1733) de heerlijkheden Stevensweert en het nabijgelegen Ohé en Laak met de Walborg kocht. Deze flamboyante Graaf liet deze molen liet bouwen in 1721-1722. De windmolen is een zogenoemde stellingmolen: op een aantal meters hoogte vind je een omloop. Hier kan de molenaar de wieken in stelling brengen.

De Hompesche Molen

De Hompesche Molen

Natuurmonumenten als eigenaar

Op 17 maart 2014 droeg Maasgrind BV de molen over aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw hebben in 2015 de molengebouwen en maalinrichting gerenoveerd en daarmee veilig gesteld voor de komende 300 jaar! Bekijk onderstaande impressiefilmpjes over het gehele renovatieproces maar eens:

Deel 1: Sloop en sanering (1.52 min)

Deel 2: Ambachtelijk werk  aan de gebouwen (2.23 min)

Deel 3: In het hart van de oude dame (3.09 min)

Deel 4: Stelling en maalinrichting (3.17 min)

Deel 5: weer open! (2.35 min)

Deel 6: The finishing touch (3.34 min)

Vat op de wind

Natuurlijk is de wind het allerbelangrijkste.Daarom is bewust een hoge en vrij liggende plek gekozen. De molen telt in totaal zes verdiepingen: een souterrain gevolgd door vijf molenzolders. Met zijn 37 meter is het de hoogste graanmolen van Limburg.

De molen is nog altijd een markant en hoog punt in de omgeving. Maar door zijn hoogte was de molen ook kwetsbaar, bijvoorbeeld voor natuurgeweld. Het verhaal gaat, dat tijdens heftig onweer de molenaar door de zes verdiepingen van de molen ging met een koperen belletje. Dit belletje was speciaal gewijd in Rome en moest zo de molen beschermen tegen blikseminslag en brand!

Indrukwekkend mechanisme

Indrukwekkend mechanisme

Gevangenis

Natuurlijk diende de molen in de eerste plaats voor het malen. Maar daarnaast had de molen ooit een niet-alledaagse functie. Eén ruimte moest worden vrijgehouden om als gevangenis te kunnen worden ingericht. Het vertrekje is nog altijd te zien. Helaas is niet bekend hoe vaak deze gevangenis dienst heeft gedaan en welke schavuiten hier hun ontsporingen hebben overdacht...

Niet alleen natuurgeweld vormde een bedreiging, ook menselijk geweld tijdens de oorlog. In oktober 1944 werd de molen beschoten door Engels geschut, vanuit de al bevrijde Belgische kant van de Maas. Het gebouw raakte zwaar beschadigd, maar werd later uiteindelijk gerestaureerd, waarbij direct ook technische verbeteringen werden aangebracht in het mechanisme.

Lees meer over de historie van de molen in het magazine Monumentaal (pdf)

Brasserie

In het voormalige molenhuis is de Brasserie ‘de Hompesche Molen’ gevestigd. De brasserie is bijna elke dag geopend van 10.00 uur tot ong. 20.00 uur (Klik hier voor hun actuele openingstijden)

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Extra informatie

logo