Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De Hompesche Molen

Midden op het "Eiland in de Maas" bij Stevensweert vind je deze eeuwenoude graanmolen. Het 300 jaar oude rijksmonument is de hoogste stellingmolen in Limburg! De molen is regelmatig toegankelijk voor publiek, er is Speelnatuur van OERRR en er is een gezellig molenterras.

De Hompesche Molen

Een wandeling door de historie

Bezichtiging van de Molen is iedere 2e en laatste zaterdag van de maand mogelijk. De molenaars houden dan Open Huis van 13.00u tot 16.00u.

De Hompesche Molen kent een rijke geschiedenis, die goed beschreven is. Wij nemen je graag mee door 300 jaar historie...

In 1719 kocht Reinaert Vincent de Hompesch (ca. 1660-1733) de heerlijkheden Stevensweert en het nabijgelegen Ohé en Laak met de Walborg. Het is deze Reinaert Vincent die de molen liet bouwen in 1721-1722. De windmolen is een zogenoemde stellingmolen: op een aantal meters hoogte vind je een omloop. Hier kan de molenaar de wieken in stelling brengen.

Vat op de wind

Natuurlijk was de wind belangrijk, daarom is bewust een hoge en vrij liggende plek gekozen. De molen telt in totaal zes verdiepingen: een souterrain gevolgd door vijf molenzolders. Met zijn 37 meter is het de hoogste molen van Limburg.

De Hompesche Molen

De Hompesche Molen

Gevangenis

Natuurlijk diende de molen in de eerste plaats voor het malen. Maar daarnaast had de molen ooit een niet-alledaagse functie. Eén ruimte moest worden vrijgehouden om als gevangenis te kunnen worden ingericht. Het vertrekje is nog altijd te zien. Helaas is niet bekend hoe vaak deze gevangenis dienst heeft gedaan en welke schavuiten hier hun ontsporingen hebben overdacht...

De molen is nog altijd een markant en hoog punt in de omgeving. Maar door zijn hoogte was de molen ook kwetsbaar, bijvoorbeeld voor natuurgeweld. Het verhaal gaat, dat tijdens heftig onweer de molenaar door de zes verdiepingen van de molen ging met een koperen belletje. Dit belletje was speciaal gewijd in Rome en moest zo de molen beschermen tegen blikseminslag en brand!

Niet alleen natuurgeweld vormde een bedreiging, ook menselijk geweld tijdens de oorlog. In oktober 1944 werd de molen beschoten door Engels geschut, vanuit de al bevrijde Belgische kant van de Maas. Het gebouw raakte zwaar beschadigd, maar werd later uiteindelijk gerestaureerd, waarbij direct ook technische verbeteringen werden aangebracht in het mechanisme.

NIeuwste eigenaar

Op 17 maart 2014 droeg Maasgrind BV de molen over aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw hebben de molengebouwen en maalinrichting gerenoveerd en daarmee veilig gesteld voor de komende 300 jaar!

Lees ook over de passie en trots van de vrijwillig molenaars in een interview.

Lees meer over de historie van de molen in het magazine Monumentaal (pdf)

Bezoek De Hompesche Molen

In het voormalige molenhuis is de Brasserie ‘de Hompesche Molen’ gevestigd. De brasserie is bijna elke dag geopend van 10.00 uur tot ong. 20.00 uur (actuele seizoenstijden op hun site)

Twee keer per maand op de tweede en laatste zaterdag van de maand is de molenaar aan het werk. Hij geeft je graag informatie over de molen. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen samen met de molenaar desgewenst de molen tot aan de nok beklimmen. Je kunt dan genieten van een fraai uitzicht over maar liefst drie landen!

  • Bouwjaar: 1719
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo