Ga direct naar inhoud

Herbestemming bijgebouwen Hompesche Molen

Natuurmonumenten beheert naast natuur ook bijzondere historische gebouwen. Bouwwerken die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap en het verhaal van het gebied. Om cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst, onderhouden én exploiteren we onze gebouwen. Zo restaureerden we de Hompesche Molen al in 2015. Nu krijgen de bijgebouwen een nieuwe bestemming.

Hompesche Molen in landschap

Dankzij exploitatie kunnen we onze gebouwen toegankelijk houden voor publiek én het onderhoud van erfgoed en natuurbeheer bekostigen. Daarom zijn we in 2020 op zoek gegaan naar een nieuwe horecapartner voor de Hompesche Molen in Stevensweert. Sindsdien werken we op locatie samen met ondernemer Igor Stel en zijn Entertrain team. Zij runnen ter plekke horeca de Hompesche Molen.

Over de locatie

De Hompesche Molen heeft altijd een belangrijke rol vervuld op het Eiland in de Maas. En nog steeds. Hier komen natuur en geschiedenis samen. Bezoekers kunnen er het verhaal van de eeuwenoude molen beleven en de prachtige natuurrijke omgeving met onder andere de Molenplas en Walburg verkennen. Kids kunnen zich uitleven in de OERRR-speelnatuur direct naast de molen. Kortom: de perfecte plek voor een bezoek aan de Maasvallei.

Huidige situatie

Naast de molen zelf maken ook het voormalige molenaarshuis en twee schuren onderdeel uit van het complex. Voor deze bijgebouwen geldt dat deze nu niet optimaal kunnen worden benut. Zo is de leegstaande vaste schuur niet in bruikbare staat en heeft de vrijstaande schuur – sinds de zomer van 2020 in gebruik voor horeca – beperkte mogelijkheden omdat deze niet geïsoleerd is. Alleen daghoreca via het bestaande buitenterras is bovendien niet rendabel voor een ondernemer.

Hompesche Molen met schuren

De molen met ervoor het molenaarshuis en de vaste schuur en rechts de vrijstaande schuur.

Meer mogelijkheden

Natuurmonumenten heeft samen met de huidige horecapartner gekeken naar de gewenste functies en indeling van de verschillende gebouwen voor de toekomst. We vinden het belangrijk om bezoekers gastvrij te ontvangen en willen de locatie graag verder ontwikkelen tot een toegankelijke en aansprekende plek voor beleving en ontmoeting. Waar bijzondere momenten zoals bruiloften, jubilea, familiereünies en andere feestelijkheden plaats kunnen vinden en waar groepen terecht kunnen voor bijeenkomsten. Om deze wensen te realiseren, is het nodig om de gebouwen van binnen aan te pakken.

Interne verbouwing

De twee bestaande schuren worden straks (thermisch en akoestisch) geïsoleerde multifunctionele ruimtes. Daarnaast gaan we aan de slag met het opknappen en kleinschalig herindelen van de ruimtes in het molenaarshuis. Op de begane grond komen onder andere nieuwe toiletvoorzieningen. De eerste verdieping van het molenaarshuis wordt zodanig aangepast dat er werk- en opslagruimte ontstaat voor vrijwilligers en personeel van Natuurmonumenten. Op termijn willen we hier ook graag een ontvangstplek met infobalie voor bezoekers van de molen en de omliggende natuur inrichten.

Gefaseerde aanpak

De realisatie van het totale plan vindt plaats in twee fasen. De eerste fase bestaat uit het verbouwen van de vaste, nu nog leegstaande schuur en het molenaarshuis. De tweede fase bestaat uit het verbouwen van de losstaande schuur, waar nu het horeca-uitgiftepunt is.

leegstaande vaste schuur Hompesche Molen

Zo ziet de leegstaande schuur er nu van binnen uit (oktober 2023).

leegstaande vaste schuur HM v2)

Waar staan we nu?

Op 3 november 2023 heeft de gemeente Maasgouw de omgevingsvergunning verleend. Inmiddels is de vergunning onherroepelijk en kan de uitvoering starten. In de laatste week voor kerst vinden al enkele voorbereidingen plaats, zoals het inrichten van de bouwplaats.

Vanaf maandag 8 januari 2024 beginnen de werkzaamheden in de vaste, nu nog leegstaande schuur, en het molenaarshuis (fase 1). Als alles volgens planning verloopt, zijn deze werkzaamheden in loop van het voorjaar 2024 klaar. Aansluitend zal horeca de Hompesche Molen de schuur inrichten en in gebruik nemen. 

Uitvoering fase 1

Bouwbedrijf Coppes en Hees Installaties voeren de werkzaamheden uit. Zij werken van maandag tot en met vrijdag van circa 7.15 tot 16.00 uur. De werkzaamheden vinden binnen plaats. Toch kan er ook buiten enige hinder in de vorm van geluid- of stofoverlast ontstaan. Het parkeerterrein, de molen, het terras en speelnatuur blijven toegankelijk. Ook de horeca is tijdens de uitvoering gewoon open. 

Wat gaat gebeuren?

De aannemer start met sloopwerk in de vaste schuur. Daarbij wordt onder andere de bestaande sparing in de tussenmuur van de vaste schuur vergroot om meer samenhang te creëren tussen de twee compartimenten waaruit de schuur nu bestaat. Het dak wordt thermisch en akoestisch geïsoleerd, met behoud van de bestaande spanten. Aan de binnenkant van het gebouw wordt het metsel- en stucwerk waar nodig schoongemaakt en hersteld. Er wordt een vloer gelegd en het comfort in de schuur wordt aanzienlijk verhoogd.

Verbouwing schuur van start

Vooruitblik

De planning voor de verbouwing van de vrijstaande schuur (fase 2) is nog niet bekend. Kijken we verder vooruit, dan is het ook wenselijk om in de toekomst het terrein rondom de molen aan te passen met aandacht voor auto- en fietsparkeren en extra groen. Daarvoor zijn we in overleg met de gemeente Maasgouw.

Meer informatie

Via deze pagina houden we iedereen op de hoogte van de voortgang of actualiteiten. Heb je een specifieke vraag of melding over de verbouwingsactiviteiten? Neem dan contact op met projectleider Nick Opbroek via [email protected] of via [email protected].

Help je mee?

Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt de Hompesche Molen en de prachtige natuur bij de Molenplas. Zodat ook de volgende generatie ervan kan blijven genieten. Wil je ons werk steunen? Doneer dan of word lid. Dankjewel!

sfeerimpressie schuur

Sfeerimpressie toekomstig gebruik van de vaste schuur.

De vaste schuur wordt straks een multifunctionele ruimte voor horeca, bijeenkomsten en het vieren van feestelijkheden. De afbeeldingen zijn bedoeld als sfeerimpressie en geen weergave van de werkelijkheid.

sfeerimpressie schuur

Sfeerimpressie toekomstig gebruik van de vaste schuur.

Nieuws