Nieuws van de boswachter

300 jaar Hompesche Molen

19 april 2022 | Kay Jans

In 2022 bestaat de Hompesche Molen in Stevensweert 300 jaar. Een aantal betrokken lokale partijen heeft de handen ineen geslagen om deze mijlpaal te vieren met een activiteitenprogramma voor jong en oud. Zij laten je graag deze rijke historische plek op het Eiland in de Maas beleven. Kom je ook?

Hompesche Molen

Op zondagmiddag 15 mei, zondag 21 augustus en zondag 11 september staan molenaars, gidsen en boswachters voor je klaar om je gratis rond te leiden. Beklim de molen met de molenaar, ga op pad met een natuurgids of wandel mee naar het voormalig kasteeldomein Walburg aan de Maas.

Voor de kids is er verder nog een speurtocht en zij kunnen lekker ravotten in de OERRR-speeltuin. Lokale toneelspelers beelden historische personages uit. Denk aan de flamboyante Graaf Von Hompesch die de molen liet bouwen. In september is er muziek door de plaatselijke harmonieën.

Het gezellige buitenterras van horeca de Hompesche Molen is toegankelijk voor iedereen. Ter ere van het 300-jarig bestaan staat er een heerlijke feestvlaai en een speciaal gebrouwen jubileumbiertje op de kaart. Kom dus proeven en genieten.

Graag tot dan!

Het programma voor zondag 21 augustus en zondag 11 september volgt in de loop van de zomer op deze website. Houd de berichtgeving in de gaten!

Jubileumactiviteiten op 15 mei 

Op zondag 15 mei - Nationale Molendag - trappen we het jubileumjaar af. Tussen 13.00 en 16.00 uur vinden diverse activiteiten plaats:

  • Molenrondleidingen elke 45 minuten tussen 13.00 en 16.00 uur. Start om 13.00 uur (vol), 13.45 uur, 14.30 uur en 15.15 uur. Klik op het tijdstip voor meer info, beschikbaarheid en aanmelden. 
  • Gezinswandeling in natuurgebied Molenplas van 13.00 tot 14.30 uur. Meer info en aanmelden.
  • Kruidenwandeling in natuurgebied Molenplas van 14.30 tot 16.00 uur. Meer info en aanmelden.  
  • Historische wandeling naar Walburg van 14.00 tot 15.30 uur: samen met de VVV-gids wandel je vanaf de Hompesche Molen naar en over het voormalige kasteeldomein Walburg aan de Maas (op circa 1,5 km afstand). De gids vertelt je meer over de geschiedenis van het kasteel en deelt persoonlijke verhalen van de graven die hier gewoond hebben. Aanmelden per e-mail via [email protected]
  • Speurtocht voor kinderen bij de boswachterbakfiets. 
  • Lokale toneelspelers beelden historische personages uit.
Molenaars op stelling

De molenaars nemen je graag mee naar de stelling.

Goed om te weten

Het aantal deelnemers aan de begeleide wandelingen/excursies is beperkt. Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan vooraf aan. Vol = vol. Lukt het die dag niet? Niet getreurd, in de zomer zijn er opnieuw activiteiten. Het programma voor zondag 21 augustus en zondag 11 september volgt te zijner tijd op deze website. De molenaars zijn bovendien elke tweede en laatste zaterdagmiddag van de maand (m.u.v. 14 mei) aan het werk bij de Hompesche Molen, en laten je dan ook graag de molen zien. Het VVV-gidsenteam verzorgt in het jubileumjaar elke derde zondag van de maand een historische wandeling naar voormalig kasteeldomein Walburg. 

Walburg aan de Maas

Ontdek de historie van Walburg o.l.v. een VVV-gids

Praktisch

Bij de Hompesche Molen is een ruime parkeerplaats. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, omdat hier ook bezoekers aan natuurgebied Molenplas parkeren. Kom je uit de buurt? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets of te voet.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het jubileumprogramma komt tot stand dankzij de inzet van: Natuurmonumenten en molenaars, horeca De Hompesche Molen, Stichting Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak, VVV Stevensweert - Hart van LimburgAmici Insulae - Vrienden van het Eiland in de Maas, Spelersgroep Benjamine Keijzer, Harmonie St. Caecilia Ohé en Laak, Harmonie St. Stephanus Stevensweert

 

logo's partners 300 jaar Hompesche Molen

Help jij mee?

De Hompesche Molen is prachtig cultureel erfgoed, met eromheen prachtige natuur bij de Molenplas. Wij beschermen en onderhouden dit. Geniet je ook van deze plek? En wil je ons werk steunen? Word dan lid van Natuurmonumenten. Dankjewel!

Kay
Kay Jans
logo