Ga direct naar inhoud
Nieuws

300 jaar Hompesche Molen

19 april 2022 | Kay Jans

In 2022 bestaat de Hompesche Molen in Stevensweert 300 jaar. Een aantal betrokken lokale partijen heeft de handen ineen geslagen om deze mijlpaal te vieren met een activiteitenprogramma voor jong en oud. Zij laten je graag deze rijke historische plek op het Eiland in de Maas beleven. Kom je ook?

Hompesche Molen

Bedankt, wat fijn dat je er was!

Op zondagmiddag 15 mei, zondag 21 augustus en zondag 11 september staan molenaars, gidsen en boswachters voor je klaar om je gratis rond te leiden. Beklim de molen met de molenaar, ga op pad met een natuurgids of wandel mee naar het voormalig kasteeldomein Walburg aan de Maas.

Voor de kids is er verder nog een speurtocht en zij kunnen lekker ravotten in de OERRR-speeltuin. Lokale toneelspelers beelden historische personages uit. Denk aan de flamboyante Graaf Von Hompesch die de molen liet bouwen. In september is er muziek door de plaatselijke harmonieën.

Het gezellige buitenterras van horeca de Hompesche Molen is toegankelijk voor iedereen. Ter ere van het 300-jarig bestaan staat er een heerlijke feestvlaai en een speciaal gebrouwen jubileumbiertje op de kaart. Kom dus proeven en genieten.

Graag tot dan!

Jubileumactiviteiten op 11 september 

Tijdens Open Monumentendag op 11 september is er tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te beleven bij en rond de Hompesche Molen:

  • Zorgeloos zondagochtendconcert van 10.30 tot 11.30 uur. De plaatselijke harmonieën St. Caecilia Ohé en Laak en St. Stephanus Stevensweert geven een gezamenlijk openluchtconcert op het molenterras*.
  • Molenrondleidingen elke 45 minuten. Start om 12.15 uur13.00 uur13.45 uur14.30 uur en 15.15 uur. Klik op het tijdstip voor meer info, beschikbaarheid en aanmelden. 
  • Nazomerspeuren met het hele gezin in natuurgebied Molenplas (tegenover de molen). Start om 13.00 uur o.l.v. een ervaren gebiedsgids. Klik op het tijdstip voor meer info, beschikbaarheid en aanmelden. 
  • Historische wandeling naar Walburg van 14.00 tot 15.30 uur: samen met de VVV-gids wandel je vanaf de Hompesche Molen naar en over het voormalige kasteeldomein Walburg aan de Maas (op circa 1,5 km afstand). De gids vertelt je meer over de geschiedenis van het kasteel en deelt persoonlijke verhalen van de graven die hier gewoond hebben. Aanmelden per e-mail via [email protected]
  • Lokale toneelspelers beelden historische personages uit (middag). 
  • Speciaal voor kids: OERRR-speuravontuur bij de boswachterbakfiets (middag).

*Let op: het concert is in de openlucht, en is weersafhankelijk. Bij slecht weer gaat het concert niet door. 

Molenaars op stelling

De molenaars nemen je graag mee naar de stelling.

Kom en ontdek de geschiedenis

Door het jaar heen is er nog meer te zien en te doen:

  • In het streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak is tot en met oktober 2022 een minitentoonstelling ingericht met onder andere een maquette van de molen. Ook belangrijke personen in de geschiedenis van de molen komen aan bod. 
  • De molenaars zijn elke tweede en laatste zaterdagmiddag van de maand (13.00 tot 16.00 uur) aan het werk bij de Hompesche Molen, en laten je dan ook graag de molen zien.
  • Het VVV-gidsenteam verzorgt in het jubileumjaar elke derde zondag van de maand een historische wandeling van de Hompesche Molen naar voormalig kasteeldomein Walburg. 
Benjaminegroep Stevensweert

Ontmoet historische Hompesche en Walburgse personages.

Goed om te weten!

Het aantal deelnemers aan de begeleide wandelingen/excursies is beperkt. Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan vooraf aan.

Het optreden door de harmonieën vindt plaats in de openlucht op het molenterras naast de OERRR-speeltuin. Het concert duurt ongeveer een uurtje. Tip voor bezoekers: kleed je op een buitenconcert. Op het terras zijn zitplekken in de vorm van picknicktafels aanwezig. Neem eventueel een eigen krukje/stoeltje of zitkleedje mee. Bij slecht weer gaat het concert niet door. 

Bij de Hompesche Molen is een ruime parkeerplaats. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, omdat hier ook bezoekers aan natuurgebied Molenplas parkeren. Kom je uit de buurt? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets of te voet. 

Walburg aan de Maas

Ontdek de historie van Walburg o.l.v. een VVV-gids

vvvv wandeling walburg

Beleef de verhalen van vroeger...

Jubileumbiertje

Verkrijgbaar op het molenterras: jubileumbier 'de Graaf von Hompesch'. Speciaal en lokaal gebrouwen in samenwerking met Ambrass Brouwerij.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het jubileumprogramma komt tot stand dankzij de inzet van: Natuurmonumenten en molenaars Hompesche Molen, horeca De Hompesche Molen, Stichting Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak, VVV Stevensweert - Hart van LimburgAmici Insulae - Vrienden van het Eiland in de Maas, Spelersgroep Benjamine Keijzer, Harmonie St. Caecilia Ohé en Laak, Harmonie St. Stephanus Stevensweert, Bijzondere Broden en vrijwillige brandweer Stevensweert. 

logo's partners 300 jaar Hompesche Molen

Help jij mee?

De Hompesche Molen is prachtig cultureel erfgoed, met eromheen prachtige natuur bij de Molenplas. Wij beschermen en onderhouden dit. Geniet je ook van deze plek? En wil je ons werk steunen? Word dan lid van Natuurmonumenten. Dankjewel!

Kay
Kay Jans