Ga direct naar inhoud
Nieuws

Burenexcursie: wandel mee langs het Klauwenpad

17 september 2020 | Kay Jans

Het Klauwenpad tussen Meers en Maasband is al een tijdje in gebruik. Sindsdien hebben al vele wandelaars de korte, avontuurlijke struinroute langs de Maaskeien met een verhaal ontdekt. Speciaal voor inwoners van beide dorpen en andere geïnteresseerden uit de buurt zijn er op zaterdagmiddag 26 september twee begeleide, gratis gebiedswandelingen. Of kom langs bij BuitenBeeld en het vogeluitkijkpunt!

maaskei met verhaal

Het Klauwenpad bestaat uit tien grote Maaskeien, ‘klauwen’ in het plaatselijke dialect. Zij wijzen wandelaars de weg door het hart van de Grensmaasnatuur tussen Meers en Maasband. Elke steen vertelt een oud verhaal over de lokale geschiedenis, via infopaneeltjes met teksten en foto’s verzameld door omwonenden die een innige band hebben met de Maas en de omringende natuur.

Verhalen van vroeger en nu

Jan Janssen is een van hen: “Er is veel veranderd in het gebied. Ook voor buurtgenoten is het soms moeilijk voor te stellen hoe het hier ooit uitzag. Met de Koodrènk als drinkplaats voor vee en later een populaire zwemplaats voor iedereen, de voormalige losplaats ‘Bie de bel’ en ‘de dikke eik’. De infopaneeltjes geven mensen een indruk van wat er vroeger was op deze plek.”

Wandeling door en voor buren

Er valt natuurlijk nog meer te vertellen over toen én nu. Daarom nemen Jan, mede-omwonende Guus, MaasVerkenners John en Willem en medewerkers van Natuurmonumenten je graag mee op pad tijdens een begeleide wandeling. Onderweg word je getrakteerd op cultuurhistorische verhalen van vroeger en de bijzondere natuur van vandaag in het hart van de Maasvallei.

Ga je mee op pad?

Er zijn deze middag twee wandelingen. Eén wandeling start in Meers, de andere in Maasband. Beide wandelingen starten om 13.30 uur. Let op: vanwege Corona is het aantal deelnemers per wandeling beperkt tot 12. Vol = vol. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Houd er rekening mee dat de begeleide wandeling langs het Klauwenpad circa 2 kilometer is, en dat je aansluitend op eigen houtje terug wandelt.

Kom bij ons langs

Die middag zijn in het natuurgebied ook leden van vogelwerkgroep de Wouw, medewerkers van Natuurmonumenten als terreinbeheerder en medewerkers van gemeente Stein aanwezig. Zij staan tussen 13 en 16 uur klaar bij het vogeluitkijkpunt in Maasband (vogelaars) en bij het mobiele uitkijkplatform BuitenBeeld nabij het bomenmomument in Meers (Natuurmonumenten en gemeente). Wil je meer weten over het natuurgebied, iets vragen of gewoon iets kwijt? Kom dan gerust langs. Ook als je niet meedoet aan een begeleide wandeling, ben je van harte welkom!

Praktisch

  • Wil je meedoen met de wandeling? Stuur een e-mail naar [email protected]. Vol = vol.
  • De wandeling voert door struinnatuur. Zorg voor stevig schoeisel en pas je kleding aan op de weersomstandigheden.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand, schud geen handen en vermijd fysiek contact.
  • Voor de wandelingen die starten in Meers verzamelen we bij het bomenmonument bij de ingang van het natuurgebied aan de Koeweide/Dijkweg, voor de wandeling die start in Maasband bij de parkeerplaats aan de Maasbanderkerkweg. 
Klauwenpad Meers

Boswachter Paul Wijenberg en bewoner Jan Janssen op een van de 'klauwen'.

Kay
Kay Jans