Ga direct naar inhoud
Nieuws

Excursie met MaasVerkenner: op zoek naar de bever

22 februari 2023 | Samira Maas

Al dat water in het RivierPark Maasvallei brengt een rijk dierenleven met zich mee. Altijd al meer willen weten over de bever? Ga dan op zondag 12 maart mee op pad met de MaasVerkenner en speur mee naar sporen.

bever

Al dat water in het RivierPark Maasvallei brengt een rijk dierenleven met zich mee. De bever voelt zich er prima thuis en zijn sporen zoals afgeknaagde bomen, glijbaantjes (wissels) en beverburchten zijn dan ook op veel plekken zichtbaar aanwezig.

De bever is de architect en watermanager van dit gebied. Welke boswachter je ook over de bever spreekt, ze noemen de bever allemaal een aanwinst voor onze natuur. Met hun geknaag en gebouw zorgen ze voor dynamiek in het landschap en dragen ze bij aan de soortenrijkdom van planten en dieren (biodiversiteit). 

Maak kennis met deze bijzondere bewoner in natuurgebied Koningssteen-Kollegreend bij Thorn (NL) en Kessenich. (BE). Tijdens deze wandeling met een MaasVerkenner van RivierPark Maasvallei (partner van Natuurmonumenten) loop je langs de plassen tot aan de Maas. Samen gaan we op zoek naar beversporen. 

Bevers zijn echte nachtdieren. Alleen in de ochtend- of avondschemering bestaat de kans dat je er eentje ziet. 

Praktisch

De wandeling vindt plaats op zondag 12 maart 2023 tussen 14.00 en 16.00 uur en is geschikt voor het hele gezin. Je betaalt een kleine deelnameprijs. 

  • Start: 14 uur aan de toegangspoort van Koningssteen (einde parkeerstraat Waterstraat Thorn, bij het dagstrand). Opgelet, vanwege wegwerkzaamheden is de startlocatie aangepast naar: Aan de Maas, 3640 Kinrooi.
  • Deelname: 2 euro per persoon, 1 euro per kind, exclusief administratiekosten. 
  • Je wandelt door de struinnatuur. In deze tijd van het jaar kan het modderig zijn: wandelschoenen of laarzen zijn aan te raden. 

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de excursie, dan is aanmelden hiervoor nodig. Dat kan via de website van RivierPark Maasvallei. Op deze website vind je nog meer activiteiten. Elke tweede zondag van de maand staat een MaasVerkenner klaar. Steeds met een ander thema. De gidsen vertellen over de Maas en haar geschiedenis of over de natuur en de dieren in RivierPark Maasvallei. 

Veel plezier!

Samira Maas