Ga direct naar inhoud
Nieuws

Extra Molendag bij de Hompesche Molen

01 mei 2024 | Samira Maas

Op zaterdag 25 mei tussen 11.00 en 17.00 uur staan de molenaars en molengidsen van de Hompesche Molen weer voor je klaar. Doe mee aan de speurtocht rond de molenplas en kom een kijkje nemen bij de boswachterkar in de OERRR-speelnatuur.

Hompesche Molen

 

300 jaar oude dame

Bezoekers zijn van harte welkom voor een ontmoeting met de 300 jaar oude dame. Het rijksmonument werd in 1721-1722 gebouwd door de graaf Reinaert Vincent van Hompesch. Hij maakte van de molen een banmolen. Dit wil zeggen dat de bewoners verplicht waren er hun granen te laten malen, zodat de graaf een deel van de opbrengsten kon opeisen.

De stellingmolen is met bijna 37 meter de hoogste van Limburg. Heel markant is haar ligging in het landschap. De molen ligt precies op het snijvlak van twee zichtlijnen. De ene zichtlijn vanuit het voormalige kasteeldomein Walburg, de buitenplaats van de familie van Hompesch. De andere vanuit het centrum van Stevensweert.

Vanaf de omloop heb je een prachtig uitzicht over drie landen. 

Praktisch

De molenaars en molengidsen staan op zaterdag 25 mei tussen 11.00 en 17.00 uur voor je klaar. Wil je meedoen aan een rondleiding en zeker zijn van een plekje? Reserveer dan je ticket voor de tijdsloten 11.00 of 15.00 uur, de rondleiding duurt een uur:

Reserveer een ticket voor een rondleiding

Let op: tijdens de rondleiding beklim je een steile trap. De excursie is daarom niet geschikt voor minder validen en kleine kinderen. 

Bij de Hompesche Molen is een ruime parkeerplaats. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, omdat hier ook bezoekers aan natuurgebied Molenplas parkeren. Kom je uit de buurt? Kom dan waar mogelijk op de fiets of te voet.

Tip: combineer je bezoek met een uitdagende speurtocht rond de Molenplas (direct tegenover de molen) of ga een kijkje nemen op Walburg aan de Maas (op 10 minuten loopafstand). Geniet van een lekker stuk vlaai op het terras van horeca de Hompesche Molen, terwijl de kids zich uitleven in de OERRR-speelnatuur

Samira Maas