Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herinrichting Walburg in aantocht

29 oktober 2019 | Paul Wijenberg

Na jarenlange voorbereidingen wordt het voormalige Kasteeldomein bij Stevensweert weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt.
Natuurmonumenten en de Gemeente Maasgouw geven opdracht om de contouren van de voormalige gebouwen en siertuinen weer zichtbaar te maken, een boomgaard met authentieke fruitrassen in te richten en een uitkijktoren te realiseren. Het wordt een unieke bijdrage aan de cultuurhistorie van het zogenaamde "Eiland in de Maas". Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de provincie Limburg en het prins Bernhard Cultuurfonds.

Walburg in volle glorie

Landschapslijnen als gebiedsgids

In deze periode worden de komende terreinwerkzaamheden vastgesteld en afgesproken met de aannemer. Binnenkort gaat "de schop in de grond". Geen niets ontziend graafgeweld maar gericht zichtbaar maken van historische lijnen in het landschap. Momenteel zie je er alleen een open grasveld waar de laatste ruïne-resten in de jaren '80 geheel geruimd zijn. Wat een verschil met de glorietijd in de 18e en 19e eeuw toen hier in imposante gebouwen vol pracht en praal zeer Bourgondisch geleefd werd. Vele verhalen liggen nog in de grond verborgen. Achter de Walburgse muren heeft zich heel wat afgespeeld.

Samen met de omgeving

Momenteel wordt de terreincommunicatie actief uitgewerkt. Daarvoor zoeken we actief contact met de omgeving die vanuit eigen herinneringen of vanuit al dan niet gedocumenteerde overlevering bijdragen aan het vertellen van een bijzonder rijk cultuurhistorisch verhaal. Zo was er op maandag 28 oktober een bijeenkomst met diverse omwonenden uit Stevensweert en Ohé en Laak waarbij we talloze Walburgse Weetjes uitwisselden. Hiervan zullen enkele terugkomen in de infopanelen die na oplevering in het Walburg-terrein geplaatst zullen worden. Er is nog altijd ruimte voor extra input van de Walburgse verhalen. Zo zoeken we nog verder naar verhalen en materialen in woord en beeld (foto!). Mocht je hierbij willen helpen, zijn we gebaat met je bericht via [email protected] .

Vanaf deze periode zullen we regelmatig over de voortgang van het project berichten via social media, website en wellicht een nieuwsbrief. De oplevering van het project wordt in het voorjaar van 2020 voorzien.

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg