Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurgebieden langs Grensmaas voorlopig nog afgesloten

19 juli 2021 | Kay Jans

De natuurgebieden van Natuurmonumenten langs de Grensmaas blijven voorlopig afgesloten voor publiek. We roepen iedereen op om (nog) niet naar onze gebieden te komen, ook niet om te helpen met opruimen. Eerst inventariseren boswachters of de terreinen veilig te betreden zijn. Daarna kunnen we zeker hulp gebruiken. 

zomerhoogwater

Veiligheid voorop

Door de overstromingen en hevige regen zijn de terreinen veranderd en kletsnat. Voor wandelaars kunnen er onverwachte en gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door drijfzand, instabiele steilwanden en wegtrekkend water. We vragen iedereen uitdrukkelijk om de terreinen niet in te gaan, ook niet via kapotte rasters. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico! 

Controles door boswachters

Boswachters van Natuurmonumenten gaan nu eerst zelf de terreinen in om te controleren of de gebieden veilig te betreden zijn, welke schade er is en of er kadavers van grote en kleine dieren moeten worden opgeruimd. Als dat achter de rug is en een gebied weer veilig verklaard is, is publiek weer welkom.

Opruimacties 

We kunnen straks veel hulp gebruiken bij het opruimen van de achtergebleven rommel. Daarover volgt zo snel mogelijk informatie via www.nm.nl/hoogwateropruimactie. Natuurmonumenten vraagt nadrukkelijk om niet op eigen gelegenheid naar de gebieden te komen, ook niet om op te ruimen. Omwille van veiligheid voor mens en dier vinden opruimacties alleen gecoördineerd plaats.

Hoe gaat het met de grazers?

We zien dat veel mensen begaan zijn met de grote grazers. Onze Galloway-runderen en Konikpaarden maken het goed. Ze zijn eerder naar hoger gelegen delen, buiten de natuurgebieden of op stal geplaatst en hebben voldoende te eten. Boswachters, boeren uit de buurt en vrijwilligers houden de dieren goed in de gaten. Aan voorbijgangers vragen we de dieren met rust te laten en afstand te houden

Blijf op de hoogte

Houd voor het laatste nieuws onze berichtgeving op de website in de gaten. Of volg Maasvallei - Natuurmonumenten op Facebook. 

Kay
Kay Jans