Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurwerkdag langs de Maas bij Nattenhoven op 20 april

08 april 2024 | Kay Jans

Op zaterdag 20 april organiseert Natuurmonumenten een natuurwerkdag langs de Maas tussen Obbicht en Nattenhoven. Omwonenden en natuurliefhebbers uit de buurt worden uitgenodigd om te komen helpen bij het verwijderen van jonge groeiplekken van de Japanse Duizendknoop.

japanse duizendknoop

Tijdens de overstromingen in juli 2021 zijn vele tonnen aan zand en sediment (zoals grind en klei) afgezet langs de Maas. Een natuurlijk proces dat kan leiden tot verrassende natuur. Tegelijkertijd zijn door de kracht van het water ook veel wortelstokken en plantdeeltjes van de Japanse Duizendknoop losgerukt van bestaande groeiplekken en verder verspreid.

Japanse Duizendknoop: een ongewenste exoot

De locatie Nattenhoven was toen pas net opgeleverd met nog weinig tot geen begroeiing. De kale, open bodem met de nieuwe zand- en grindbanken vormen een ideale kiemplaats voor de Japanse Duizendknoop: een invasieve exoot die hier van oorsprong niet thuishoort, erg woekert en moeilijk te bestrijden is. Eén plantrest of stukje wortel kan gemakkelijk voor een nieuwe haard van groeiplekken zorgen. De plant groeit snel en verdringt andere planten. Daarom voerde Natuurmonumenten eind 2021 een proef uit, waarbij plaatselijk jonge plantjes  handmatig werden verwijderd.

Nieuwe probleemgebieden voorkomen

De eerdere actie krijgt nu een vervolg. Mede op verzoek van leden van de klankbordgroep Koeweide-Trierveld van het consortium Grensmaas, worden dit keer ook buurtbewoners betrokken. Zo leren omwonenden die regelmatig in het terrein wandelen hoe ze jonge plantjes kunnen herkennen, wanneer deze handmatig (met een riek of  schepje) uit te graven zijn en hoe daarmee om te gaan. Met als doel: samen zoveel als mogelijk voorkomen dat de exoot oprukt in nieuwe natuurgebieden en bijzondere planten en dieren minder kans krijgen.

Samen aan het werk

Op zaterdagochtend 20 april van 9 tot 12 uur nodigen we bewoners en natuurliefhebbers uit de buurt uit om samen met ons de handen uit de mouwen te steken. Na uitleg van de boswachter over het waarom en hoe van de werkzaamheden, gaat de groep samen aan de slag op de zandige plekken in het terrein. Natuurlijk staat er na de arbeid een kopje koffie en iets lekkers klaar en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Help je mee?

Draag je de natuur een warm hart toe, ben je graag buiten bezig en heb je zin om te komen helpen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met praktische details. Trek in elk geval stevige schoenen aan en breng eventueel eigen werkhandschoenen mee. 

Samen werken aan riviernatuur

Bij het beheer en onderhoud van de uiterwaarden in de Maasvallei zijn verschillende partijen betrokken:

  • Natuurmonumenten beheert een groot deel van de nieuwe Grensmaasnatuur.
  • Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle uiterwaarden.
  • Maaskracht voert het onderhoud van de uiterwaarden langs de Maas uit in opdracht van Rijkswaterstaat. 
japanse duizendknoop weggraven

Boswachters graven jonge plantjes Japanse Duizendknoop met de hand uit. Help je mee?

Kay
Kay Jans