Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Monumentendag 2022 bij de Hompesche Molen

22 augustus 2022 | Kay Jans

Tijdens Open Monumentendag opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen.  Bij de Hompesche Molen in Stevensweert worden bezoekers op zondag 11 september getrakteerd op gratis excursies, muziek én toneel.

sfeerimpressie 300 jaar HM

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Hompesche Molen, zijn er dit jaar extra activiteiten dankzij lokale verenigingen die een ode brengen aan de molen en daarmee een bijdrage leveren aan het programma.  

Openluchtconcert

De plaatselijke harmonieën St. Caecilia Ohé en Laak en St. Stephanus Stevensweert geven 's ochtends van 10.30 tot 11.30 uur een gezamenlijk openluchtconcert op het molenterras. Bezoekers kunnen genieten van zorgeloze zondagochtendmuziek; van een snelle, temperamentvolle Spaanse mars tot filmmuziek in de sfeer van het wilde westen.

Rondleidingen

In de middag zijn er rondleidingen door molenaars, gidsen en boswachters. Samen de molen beklimmen, op pad met een gids van Natuurmonumenten in het tegenover gelegen natuurgebied de Molenplas of meedoen aan een historische wandeling naar voormalig kasteeldomein Walburg onder leiding van een VVV-gids. Er is voor ieder wat wils. 

Toneel en meer

In de middag zijn er korte voorstellingen door lokale toneelspelers, die historische personages uitbeelden. Maak kennis met Graaf von Hompesch, de molenbouwer en Walburgse hofdames. In het streekmuseum kom je meer te weten over belangrijke figuren in de molengeschiedenis. Tijdens de Open Monumentendagen is toegang gratis. 

Benjamine groep

Ontmoet historische personages

Kidsactiviteiten

Ook de kids hoeven zich niet te vervelen. Ga mee nazomerspeuren met het hele gezin, beklim de molen of kom langs bij de boswachter voor een leuke speurtocht. En natuurlijk nog even lekker ravotten in de OERRR-speeltuin.

Goed om te weten

Het muziekoptreden door de harmonieën vindt plaats in de openlucht op het molenterras naast de OERRR-speeltuin. Het concert duurt ongeveer een uurtje. Tip voor bezoekers: kleed je op een buitenconcert. Op het terras zijn zitplekken in de vorm van picknicktafels aanwezig. Neem eventueel een eigen krukje/stoeltje of zitkleedje mee. Bij slecht weer gaat het concert niet door. 

Meer info en aanmelden

Kijk voor het volledige programma en alle praktische informatie op www.natuurmonumenten.nl/300jaarhm. Het aantal deelnemers aan de begeleide excursies is beperkt. Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan zeker vooraf aan. Bij de Hompesche Molen is een ruime parkeerplaats. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn. Kom je uit de buurt? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets of te voet.

We zien je graag!

De samenwerkende partijen zien je graag op zondag 11 september. Tot dan!

Natuurmonumenten en molenaars de Hompesche Molen, horeca De Hompesche Molen, Streekmuseum Stevensweert – Ohé en Laak, VVV Stevensweert – Hart van Limburg, Amici Insulae, Spelersgroep Benjamine Keijzer, Harmonie St. Caecilia Ohé en Laak en Harmonie St. Stephanus Stevensweert. 

Harmoniet St. Stephanus Stevensweert

Harmonie St. Stephanus Stevensweert

Harmonie St. Caecilia Ohé en Laak

Harmonie St. Caecilia Ohé en Laak

molenaar Jos Mestrom

Loop mee met de molenaar

Kay
Kay Jans