Nieuws van de boswachter

Rondje Molenplas weer mogelijk

29 juni 2022 | Kay Jans

Op een klein stukje na kan het volledige rondje om de Molenplas bij Stevensweert weer gewandeld worden. De werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe vispassage zijn vergevorderd, maar nog niet klaar.

 vispassage Molenplas april 2022

De oostzijde van het natuurgebied is bijna een jaar afgesloten geweest. Eerst vanwege het zomerhoogwater in juli 2021. Aansluitend werd in het najaar gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van de vispassage. Een project van Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat, waar Natuurmonumenten als eigenaar van het gebied graag aan meewerkt. 

Stroming

De beek moet ervoor zorgen dat vissen beter de Biltplas en Molenplas kunnen passeren. Nu raken ze nog wel eens verdwaald, omdat er weinig stroming is in de plassen. De vissen voelen hierdoor niet goed welke richting ze op moeten zwemmen. Dat verandert later dit jaar, als het werk helemaal klaar is en de beek functioneert. Zover is het nu nog niet, omdat de in- en uitstroomvoorzieningen van de vispassage nog niet zijn gemaakt. Hierdoor is er nog geen lokstroom en kunnen vissen ook nog geen gebruik maken van de nieuwe zwemroute.

Toegankelijkheid

De in- en uitstroomvoorzieningen komen aan de kopse kanten van de Molenplas en Biltplas. Deze twee delen zijn nog werkterrein en blijven daarom afgesloten voor wandelaars. Het betekent dat je voor het rondje Molenplas nog een klein stukje buitenom moet lopen, via het fietspad aan de Verlengde Oude Maasweg. De rest van gebied is weer begaanbaar, hier mag je vrij struinen.

Op het kaartje hieronder is te zien waar je weer kunt lopen en waar je het gebied in en uit kunt. 

kaartje opengesteld gebied Molenplas

Op de kopse kanten na is de oostkant weer begaanbaar voor wandelaars.

Oversteekplekken

Op een aantal locaties zijn boomstambruggen geplaatst over de beek, zodat je als wandelaar makkelijk van de ene naar de andere kant kunt. Ook voor de grote grazers zijn er oversteekplekken in de vorm van doorwaadbare plaatsen. Ook zij kunnen weer van de oostkant van het terrein gebruik maken. 

Wanneer verder?

Houd voor het vervolg van de werkzaamheden en de planning de website van Waterschap Limburg in de gaten. Naar verwachting is voor het einde van het jaar alles klaar, dan kan het hele gebied opengesteld worden. 

vispassage molenplas 220510

De nieuwe beek voor vissen in aanleg.

Kay
Kay Jans
logo